Wykonanie
Dzisiaj mija rok od mojego pierwszego posta. W ciągu tego roku kolekcja moich przyrządów do pieczenia zwiększyła się kilkakrotnie, wzrosło także doświadczenie. Teraz marzy mi się tort piętrowy, najlepiej weselny, bo to niesamowite wyzwanie, a ja najbardziej lubię takie duże wyzwania :D Na szczęście moje drogie koleżanki są już w takim wieku, że kto wie, może lada dzień moje marzanie stanie się rzeczywistością :)A z okazji 1 roczku ciasto skromne, ale pyszne i szybkie, gotowe do zjedzenia zaraz po zrolowaniu. Z lekką nutą egzotyki w postaci
płatków kokosowych, które są przesmaczne, chrupane nawet bez ciasta. Ozdobione
truskawkami z przydomowego ogródka, a w środku posmarowane
dżemem porzeczkowym, niestety nie domowym, bo
porzeczek brak, ale i tak smacznym. Jeżeli goście zadzwonią, że będą za pół godziny to na pewno zdążycie przygotować ciasto nim
woda na
kawę się zagotuje :)
składniki3
jajka50 g
cukru40 g
mąki ziemniaczanej40 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliBiałka ubić ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodawać powoli
cukier. gdy piana jest sztywna dodawać po jednym
żółtku dalej ubijając na średnich obrotach, gdy zaczną się pojawiać bąbelki powietrza, wyłączyć mikser i wmieszać ostrożnie i delikatnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia w 4 partiach. Ciasto wylać na blachę o wym. piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w 170 o C około 12 minut lub do zezłocenia. Wyciągnąć z pieca, przygotować ścierkę i położyć na nią
biszkopt papierem ku górze, ściągnąć papier i zwinąć roladę ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.Nadzienieskładniki250 ml
śmietany kremówki1 łyżka
cukru pudru3/4 słoika
dżemu porzeczkowego lub innego4 łyżki
płatków kokosowych4
truskawki pocięte na plasterki
Śmietaną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować
dżemem, posypać 2 łyżkami
płatków kokosowych, rozsmarować
śmietanę, jednak nie dochodzić z nią do brzegu ciasta, który będzie na zewnątrz, pod
spodem. Posypać resztą
płatków kokosowych i zwinąć tak, jak poprzednio. Posypać
cukrem pudrem i ozdobić
truskawkami. Przechowywać w lodówce.