ßßß Cookit - przepis na ROLADA BISZKOPTOWA ZE ŚMIETANĄ

ROLADA BISZKOPTOWA ZE ŚMIETANĄ

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mija rok od mojego pierwszego posta. W ciągu tego roku kolekcja moich przyrządów do pieczenia zwiększyła się kilkakrotnie, wzrosło także doświadczenie. Teraz marzy mi się tort piętrowy, najlepiej weselny, bo to niesamowite wyzwanie, a ja najbardziej lubię takie duże wyzwania :D Na szczęście moje drogie koleżanki są już w takim wieku, że kto wie, może lada dzień moje marzanie stanie się rzeczywistością :)
A z okazji 1 roczku ciasto skromne, ale pyszne i szybkie, gotowe do zjedzenia zaraz po zrolowaniu. Z lekką nutą egzotyki w postaci płatków kokosowych, które są przesmaczne, chrupane nawet bez ciasta. Ozdobione truskawkami z przydomowego ogródka, a w środku posmarowane dżemem porzeczkowym, niestety nie domowym, bo porzeczek brak, ale i tak smacznym. Jeżeli goście zadzwonią, że będą za pół godziny to na pewno zdążycie przygotować ciasto nim woda na kawę się zagotuje :)
składniki
3 jajka
50 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
40 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. gdy piana jest sztywna dodawać po jednym żółtku dalej ubijając na średnich obrotach, gdy zaczną się pojawiać bąbelki powietrza, wyłączyć mikser i wmieszać ostrożnie i delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia w 4 partiach. Ciasto wylać na blachę o wym. piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w 170 o C około 12 minut lub do zezłocenia. Wyciągnąć z pieca, przygotować ścierkę i położyć na nią biszkopt papierem ku górze, ściągnąć papier i zwinąć roladę ze ściereczką. Pozostawić do wystudzenia.
Nadzienie
składniki
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
3/4 słoika dżemu porzeczkowego lub innego
4 łyżki płatków kokosowych
4 truskawki pocięte na plasterki
Śmietaną ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ostudzoną roladę rozwinąć, posmarować dżemem, posypać 2 łyżkami płatków kokosowych, rozsmarować śmietanę, jednak nie dochodzić z nią do brzegu ciasta, który będzie na zewnątrz, pod spodem. Posypać resztą płatków kokosowych i zwinąć tak, jak poprzednio. Posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami. Przechowywać w lodówce.
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2013/06/rolada-biszkoptowa-ze-smietana.html