Wykonanie
Czeskie obložené chlebíčky to dwu/trzykęsowe kanapki otwarte podawane na przyjęciach albo jako przystawka do
alkoholu. O ile kanapki otwarte (w odróżnieniu od zamkniętych, czyli sandwichy) są znane na całym świecie, obložené chlebíčky są nieco specyficzne z powodu składników, różnorodności smaków oraz kunsztu ich przygotowania - często to małe kulinarne dzieła sztuki ;)Zostały wynalezione przez
Jana Paukerta ze słynnych praskich delikatersów Paukert, które zostały otwarte w 1916 r. Wkrótce stały się niezwykle popularne.Teoretycznie przepisów na obložené chlebíčky jest nieskończona ilość. W nich wszystkie smaki doskonale się łączą. Cechą charakterystyczną chlebíčków jest obowiązkowa
kopa majonezu. Stąd, mimo że są popularne na przyjęciach, nie ma chyba sposobu, aby zjeść je schludnie lub nie rozdziabiając paszczy na pół metra ;) Dziś można je kupić praktycznie wszędzie - w delikatesach ze specjalnych lad chłodniczych, w barach, w piekarniach, na stacjach benzynowych ...Poniżej dwa chlebíčky , najpopularniejsze w Czechach. Przepisy pochodzą z książki Atlas kanapek świata Pawła Lorocha.Chlebíček šunkový1 kromka z
bagietki ciętej po skosie2 plastry
szynki dojrzewającej1/2
jajka gotowanego na twardo2 plasterki
kiszonego ogórka1 łyżeczka
majonezu1
kapar1 czubata łyżka majonezowej sałatki warzywnej(u mnie:
majonez,
zielony groszek, drobno posiekana
cebula konserwowa i
ogórek marynowany, odrobina rozdrobnionej gotowej
marchewki)Na kromce położyć dużo sałatki. Pośrodku położyć pół
jajka, obłożyć
szynką i plasterkami
ogórka.
Jajko udekorować
majonezem i
kaparem.1 kromka z
bagietki ciętej po skosie1 czubata łyżka majonezowej sałatki warzywnej (u mnie:
majonez,
zielony groszek, drobno posiekany
ogórek konserwowy, drobno
posiekana szynka)1 czubata łyżka
sera o wyrazistym smaku (u mnie
ser kurpiowski)Na kromce położyć dużo sałatki. Posypać
startym serem i udekorować
koperkiem.