Wykonanie
Dziś bardzo prosty przepis na kolację na ciepło, bazyliowa frittata z
szynką i
papryką. Ponieważ w moich malutkich szafkach kuchennych zmieściły się tylko dwie patelnie - w rozmiarze maxi i mini, moja, smażona na maxi patelni frittata wyszła troszkę za płaska (cóż, pozostaje tylko pomarzyć o tych wszystkich cudownych sprzętach, które nabędę jak tylko zamienię kuchnię na większą ;). Jednak nie wpłynęło to na jej smak. Jest pyszna, pachnąca
bazylią, a dodatek
serów zaostrza smak i nadaje jej niepowtarzalnego, lekko dymnego posmaku (tutaj nasze odkrycie sprzed kilku miesięcy, fantastyczny
ser provola - w wersji wędzonej).

Składniki na porcje dla 2 osób:

6
jajek5 małych ugotowanych
ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)5 plastrów
szynki1 nieduża
paprykaduża garść świeżej
bazyliiłyżka startego
parmezanu6 cienkich plastrów lekko
wędzonego sera (u mnie wędzona provola, może być mniejsza ilość
sera gryfickiego lub innego podobnego)3 łyżki
mlejasól,
pieprz3 łyżki
masłaZiemniaki pokroić w niedużą kostkę i podsmażyć na złoto na 2 łyżkach
masła.
Szynkę pokroić w paski, umytą i oczyszczoną
paprykę w kosteczkę, dodać do
ziemniaków i podsmażyć. Z
jajek i
mleka przygotować masę jak na omlet, doprawić i dodać drobniutko posiekaną
bazylię. Na patelnię z
ziemniakami,
szynką i
papryką dodać pozostałe
masło. Kiedy się rozpuści, wylać na patelnię masę jajeczną i smażyć omlet. Kiedy jest już prawie gotowy, na wierzchu ułożyć
sery. Przykryć patelnie na 1-2 minuty żeby
sery się rozpuściły. Frittatę podawać pokrojoną w ćwiartki. Pasuje do mniej
sałata z
ostrym winegretem.