Wykonanie
Tym razem propozycja z gatunku jednogarnkowych potraw umożliwiających recykling części składników rosołu - zupa z
soczewicy z
mięsem z kurczaka. Tego typu dania są bardzo popularne w Czechach, stamtąd pochodzi inspiracja tego dania. To jedna z tych zup, których nie opłaca się robić mniej niż 2 litry - z każdym kolejnym podgrzaniem jest smaczniejsza. To zasługa słynnego procesu chemicznego o nazwie przegryzanie :) Idealna na zimowe mroźne dni.Składniki na ok. 3 litry (6 porcji) zupy:puszka
soczewicy1,5 litra rosołu z
kurczaka1 litr
wodyszklanka (200-250 ml) passaty pomidorowej
mięso z 1 uda
kurczaka (najlepiej tego, na który gotował się rosół)5 średnich
ziemniakówpół
zielonej paprykispora
marchewka z rosołuząbek
czosnkułyżeczka
tymiankupół łyżeczki
kolendrypół łyżeczki kuminupół łyżeczki wędzonej
słodkiej paprykipół łyżeczki
płatków paprykowych lub więcej jeśli wolimy ostrzejsze
sól,
pieprzopcjonalnie kilka kropli
sosu tabasco i 1/3 łyżeczki
kurkumy (dla lepszego koloru)
Mięso z uda, na którym gotował się rosół obrać z kości i podzielić na małe kawałki.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
paprykę oczyścić i pokroić na kawałki odpowiadające wielkością kawałkom
ziemniaków,
marchew z rosołu pokroić w talarki.
Soczewicę opłukać na sicie. Wszystkie warzywa,
mięso i
przyprawy włożyć do sporego garnka, zalać płynami i gotować aż
ziemniaki i
papryka będą miękkie.