Wykonanie
Dzisiaj przepis na tradycyjne danie tatarskie. Tatarzy od wieków byli i są związani z Rosją, a ich kuchnia miała (z wzajemnością) nie mały wpływ na upodobania kulinarne ich sąsiadów. Jako naród koczowników
mieli zawsze jadłospis oparty głównie na duszonym
mięsie -
koninie,
baraninie i
wołowinie. Uzupełnienie stanowią warzywa, które łatwo można transportować - konserwowane lub po prostu bulwy. Współczesna kuchnia tatarska została nieco zmodyfikowana, oddając coraz bardziej osiadły tryb życia Tatarów. Pozostało upodobanie do tłustych
mięs i ostrych smaków.Składniki na 3 duże porcje:400 g
wołowiny do duszenia3
ogórki kiszone6
ziemniaków1
cebula3 łyżki
przecieru pomidorowegomały
pomidor lub 3-4
pomidorki koktajlowe2 ząbki
czosnkusmalec lub
słoninaolejsól,
pieprzMięso pokroić w kostkę i podsmażyć na
oleju na głębokiej patelni, dodać przecier, doprawić, dodać szklankę
wody i dusić do miękkości.
Ogórki pokroić w słupki, a
cebulę i
czosnek posiekać bardzo drobno, dodać do
mięsa.
Ziemniaki pokroić w podłużna kostkę podsmażyć na
smalcu lub
słoninie i dodać do
mięsa, dusić ok. 15-20 minut. Dodać pokrojone na małe kawałki
pomidory, poddusić 5 minut, w razie potrzeby doprawić.