Wykonanie
Jest to lokalna odmiana czeskiego gulaszu pierwotnie serwowana w Pilznie i okolicach. Do sosu dodawane jest
piwo, co różni ten gulasz od podawanych w innych rejonach Czech.Dziś klasyczny przepis na typowy
piwny gulasz czeski. Pochodzi on z Pilzna, ojczyzny słynnego
piwa Plzeňský prazdroj, bardziej znanego jako Pilsner Urquell, pierwszego
piwa dolnej fermentacji produkowanego na skalę przemysłową.Składniki na 2 porcje:300 g
mięsa wołowego (miałam
antrykot)mała
cebulaząbek
czosnkuszklanka rosołu wołowego300 ml
jasnego piwa2 ćwiartki marynowanej
papryki1
jajko ugotowane na twardopłaska łyżeczka słodkiej mielonej
paprykisól,
pieprzolejpłaska łyżka
mąkiOpcjonalnie: skwarki z
boczkuCebulę pokroić w piórka, skarmelizować na
oleju i posypać słodka
papryką. Umyte
mięso pokroić w kostkę, dodać do
cebuli i obsmażyć. Dodać
przyprawy,
czosnek i płyny, dusić do miękkości lub/i aż
cebula się całkiem rozpadnie, w razie potrzeby zagęścić sos
mąką. Marynowaną
paprykę pokroić na paseczki, dodać do gulaszu, podgrzać. Podawać z pokrojonym na ćwiartki
jajkiem i knedlikami, można posypać dodatkowo skwarkami z
boczku (zrezygnowałam z tego, i tak potrawa jest bardzo konkretna).