Wykonanie
Makůwki to je maszket,
kery podug tradycyje rychtuje śe na Wilijo, sům uůne popularne we Ślůnsku. We Wjelgopolsce mjanowane makiełki, atoli
kere śe rychtuje z nudli.Składniki0,5 kg zmielonego
maku2 l
mleka2 duże
chałki (plecionki)pół kostki
masłaolejek migdałowycukier waniliowy - jedno opakowaniełyżeczka
cynamonułyżeczka
kakao15 dkg
migdałów grubo pokrojonych15 dkg
rodzynek sułtańskich
skórka pomarańczowa - najlepiej domowaszklanka
cukruszczypta
soliZmielony
mak wsypać do gotującego się
mleka. Gotować aż zgęstnieje.
Masło, olejek,
cukier,
przyprawy, skórkę i
bakalie parzyć razem na małym ogniu tak długo, aż
mak napęcznieje. Ciągle mieszać, ponieważ ma tendencje do przypalania.
Chałkę pokroić na centymetrowe kromki. Do dużej miski wlać część gotowej masy - tyle żeby zalać dno. Ułożyć na kromki
chałki aby ściśle zakryć. Zalać kolejną warstwę. Powtarzać jak do wyczerpania - ostatnia ma być warstwa
maku (jak makowa lasagne ;p). Opcjonalnie można od góry ozdobić. Wystawić na parę godzin do chłodnego miejsca aby stężało. Podawać schłodzone, najlepiej na drugi dzień, jak się przegryzie.