Wykonanie
Charczo to tradycyjna zupa gruzińska przypominająca egzotyczną kombinację gulaszu i krupniku. Jak większość gruzińskich potraw, jak np. chaczapuri, występuje w wielkiej liczbie lokalnych odmian. My proponujemy wersję Megrelów, ludu zamieszkującego głównie nadczarnomorską Megrelię oraz Abchazję. Dobre charczo powinno być na tłustym, konkretnym
mięsie, które stosownie się wygotuje i
mieć w sobie sporo typowo gruzińskich przypraw i całą garść
orzechów włoskich, w Gruzji zwanych greckimi. Chyba udało nam się uchwycić ten smak :)Składniki:500 g tłustej
wołowiny bez kościśrednia
cebula100 g
ryżu2 łyżki sosu tkemaliszklanka wyłuskanych
orzechów włoskich2 łyżeczki
przyprawy chmeli sunelipół szklanki posiekanych
orzechów włoskichpół łyżeczki zmielonych nasion
kolendry2 ząbki
czosnku8 ziarenek
pieprzułyżeczka sosu adżika1 łyżka
mąki3
listki laurowegarść świeżej posiekanej
kolendry i
pietruszkiWołowinę pokroić w ok. 2 cm kostkę, przełożyć do garnka, wlać zimną
wodę i gotować ok. 2 godzin na małym ogniu. Pokrojoną
cebulę przesmażyć na patelni z
mąką, aż do zezłocenia.Z ugotowanego
bulionu wyciągnąć
mięso,
wywar przecedzić, dosolić. Przepłukać dokładnie
ryż pod bieżącą
wodą i dodać razem z ugotowanym
mięsem,
cebulą,
kolendrą nasienną, liśćmi laurowymi oraz ziarnami
pieprzu. Gotować razem ok. kwadrans.
Orzechy zmielić lub posiekać i wrzucić do zupy, gotując ją jeszcze z nimi przez 5 minut.Pod koniec gotowania nadajemy potrawie ostatecznie gruziński smak ;), dodając sos tkemali, adżykę i
przyprawę chmeli suneli. Gotować znów 5 minut. Dodać świeżą
kolendrę i przeciśnięty
czosnek. Pogotować znów 5 minut.Moim zdaniem zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, po powtórnym zagotowaniu.