Wykonanie
W sierpniu byliśmy w Chorwacji. Na jakimś straganie z pamiątkami wypatrzyłam książeczkę kucharską z chorwackimi daniami po angielsku. Zakupiłam ją sobie. Poniżej pierwszy ze znalezionych w niej przepisów -
żeberka w
białym winie. W oryginalnym przepisie
żeberka były jagnięce, ja zastąpiłam je wieprzowymi. A
wino jest chorwackie, domowe (tzn. z butelki pet), jakimś cudem dowieźliśmy do Polski w dobrym stanie.Składniki:650 g
żeberek wieprzowych3 łyżki
oliwyszalotka1/3 łyżeczka posiekanego
rozmarynupół pęczka świeżej
natki pietruszkipółtorej łyżeczki pomieszanych w równych proporcjach suszonych
ziół:
oregano,
bazylia,
majeranek, cząber,
tymianek,
szałwiaszczypta mielonej
słodkiej papryki200 ml
białego wina (u nas chorwackie domowe)
pieprz i
sólŻeberka pociąć na 10 cm kawałki i dokładnie umyć. Na głębokiej patelni rozgrzać
oliwę i obsmażyć
żeberka z obu stron po 5 minut, aż się zarumienią. Ściągnąć
mięso z patelni i wyłożyć na papierowy ręcznik. W pozostałym wytopionym tłuszczu z
oliwą zrumienić drobno pokrojoną
szalotkę. Gdy będzie złota, dodać
rozmaryn, posiekaną
natkę pietruszki, mieszankę suszonych
ziół oraz
sól i
pieprz do smaku. Zalać wszystko
białym winem. Zagotować i włożyć z powrotem
żeberka oraz dolać szklankę przegotowanej
wody. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 60 minut. Podawać z frytkami.