Wykonanie
Zawsze chciałam zrobić jambalayę. To znaczy od kiedy zobaczyłam jeden z programów Anthony'ego Bourdaina, w którym mała, pomarszczona Kreolka wyprodukowała tę potrawę. Problem polegał na tym, że jakoś nigdy nie mogłam trafić na odpowiedni przepis - na szczęście nie ma jednego jedynie słusznego - to raczej rodzaj przygotowania
ryżu a nie gotowy, kanoniczny przepis. W końcu udało się, znalazłam całkiem odpowiedni w lutowej Kuchni. I oczywiście zmodyfikowałam - zamiast
szczypiorku jest
szalotka, a zamiast
ostryg szynka wieprzowa. No i zdecydowałam się zastąpić zimowe
pomidory passatą. Ten przepis otwiera nowy "cykl" na blogu - kuchnia południa Stanów Zjednoczonych.Składniki na 4 porcje:40 dużych obranych
krewetek15 dkg
mięsa z
surowej szynki1 duża
zielona papryka3
łodygi selera naciowego500 ml passatyszklanka
wodyszklanka
ryżu basmatiząbek
czosnkuszalotkalistek laurowypół łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
chilli w płatkach3 łyżki
masłaSzynkę,
selera i
paprykę pokroić w podobnej wielkości kawałki
szalotkę i
czosnek posiekać bardzo drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzać
masło, dodać warzywa i smażyć ok. 2 minuty. Dodać
szynkę i smazyć jeszcze 2 minuty, następnie dodać
krewetki i dusić 5 minut. Dodać passatę,
sodę i
przyprawy i dotować 15 minut. Dodać
ryż i gotować na małym ogniu ok. pół godziny.