Wykonanie
Zimno nie odpuszcza, więc w naszej kuchni raczej treściwsze dania. Kuchnia chińska
daje tutaj multum pomysłów. Dania z woka kojarzą się nam z szybką kuchnią, ale dziś
żeberka z woka na sposób kantoński. Tutaj trzeba się nieco pomęczyć, chociaż warto. Głównym składnikiem marynaty jest
sos hoisin. Można go nabyć w sklepach z kuchnią azjatycką. Moim zdaniem to dobra inwestycja. Jest bardzo wydajny a do tego to pyszny dodatek do
mięs, drobiu i gotowanych warzyw :)Składniki:1,5 kg
wieprzowych żeberek, pokrojonych1 łyżka
oleju arachidowego1/4 szklanki
sosu hoisin2 łyżki
sosu sojowego ciemnego2 łyżki słodkiego sosu
chilli2 ząbki
czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki świeżego
imbiru, utartego2 łyżki
miodułyżka
cukru1/4 łyżeczki
przyprawy pięć smaków1/4 szklanki
wytrawnego sherryNa woka wlać
wodę, zagotować, wrzucić do niej
żeberka i gotować ok. 5 minut bez przykrycia aż zmiękną. Odcedzić.Rozgrzać
olej w woku (można zastąpić dużą patelnią o grubym dnie) i smażyć w nim partiami
żeberka, aż zbrązowieją. Wyjąć z woka. Wrzucić
czosnek,
imbir,
przyprawy i zalać
sosem hoisin z
miodem i
sherry. Mieszankę zagotować. Dodać
żeberka i razem gotować 10 minut.
Mięso należy cały czas obracać, aby
wieprzowina dokładnie obtoczyła się gęstniejącym sosem. Podawać z
ryżem.