Wykonanie
Dziś kolejne danie tajskie - warzywa w
mleczku kokosowym. Ja użyłam
cukinii,
kalafiora i
kukurydzy, ale
mieszankę warzywną można dobierać dowolnie, według swojego gustu, byle nie było w niej warzyw wymagających długiego gotowania. Potrawa jest bardzo smaczna i "procukrzycowa", może stanowić wegańskie drugie danie albo ciepłą kolację.Składniki:500 ml
mleczka kokosowego (najlepiej domowego)2 małe
cukinie pokrojone w talarki lub półtalarki1
kalafior podzielony na różyczkiszklanka mini
kukurydzy w kolbach pokrojonej w ćwiartki1 kłącze
trawy cytrynowej2 ząbki
czosnku1-2
ostre papryczki razem z pestkami20 g korzenia
imbirułyżeczka
kurkumy2 łyżki
sosu sojowegosok z połowy
limonki2 listki
limonki kaffir
bazylia grubo posiekana
Trawę cytrynową,
czosnek, papryczki,
imbir i
kurkumę utrzeć lub zmiksować na pastę (jeśli wychodzi za gęsta, dodać odrobinę
wody). Połowę
mleczka kokosowego podgrzać w woku, dodać pastę i dobrze rozmieszać. Następnie dodać liście
limonki (będziemy je
potem wyjmować, więc włożyłam je do zaparzacza do
herbaty) i pozostałe mleczko, znów doprowadzić do wrzenia, dodać warzywa i gotować 5-10 minut (w zależności jak bardzo chrupiące warzywa lubimy). Po tym czasie usunąć liście
limonki, dodać
sos sojowy i
sok z limonki, posypać
bazylią, wymieszać i podawać. można dodatkowo posypać
ostrą papryką.