Wykonanie
Pozostajemy w tureckich klimatach. Dziś przepis na klasyczne danie - köfty z
wołowiny. Dodatek
kolendry i kuminu nadaje im wyjątkowego smaku. Moim zdaniem świetna alternatywa dla zwykłych mielonych :)Składniki na 8 niedużych köft:300 g drobno zmielonego
mięsa wołowegopół łyżeczki mielinej
kolendrypół łyżeczki mielonego kuminu
sól,
pieprzoliwa do smażeniaDo podania:
Sos jogurtowo-
miętowy:pól szklanki
jogurtuśredni
ogórek gruntowy2 łyżki posiekanej
miętysólŻółty
ryż:100 g
ryżupół łyżeczki
kurkumy2-4 ziarna
kardamonusólfasolka szparagowa (nie ma żadnego szczególnego uzasadnienia, ładnie wyglądała jako uzupełnienie talerza i okazała się być pyszna z
sosem jogurtowym)Przygotować
ryż: do garnka wsypać
ryż, dodać
przyprawy (
kardamon lekko rozgnieść), zalać 2 szklankami
wody, gotować na wolnym ogniu aż
ryż wchłonie płyn i stanie się miękki - powinno to trwać ok. 20 minut, w razie potrzeby dolać więcej
wody.Przygotować sos:
ogórka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczka, osolić, odstawić. Po ok. 10 minutach odcisnąć płyn, który wypłynie z
ogórków, wymieszać z
jogurtem i i posiekaną
miętą, w razie potrzeby dosolić.
Mięso połączyć z
przyprawami, podzielić na 8 porcji, z każdej uformować wałeczek o średnicy ok. 1,5 cm i nadziać na szpadkę lub patyczek do szaszłyków, docisnąć. Smażyć na posmarowanej
oliwą patelni grillowej (w zależności jak wysmażone lubimy - ok 3 do 5 minut z każdej strony). Podczas smażenia köfty nieco się skurczą. Podawać z wcześniej przygotowanymi dodatkami.