Wykonanie
Dzisiaj kolejny przepis do tureckiej
herbaty. Słodkie i pachnące różami
ciastka o wspaniałym kształcie. Cieszą oko, ale szybko znikają :)Składniki:3,5 szklanki
mąki pszennejszklanka
kaszki mannyszklanka
jogurtu naturalnegopół kostki stopionego
masłapół szklanki
oleju roślinnego2 łyżeczki
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSyrop do nasączenia ciasta:szklanka
cukruszklanka
wodyłyżka
wody różanejsok z połowy
cytrynycałe
migdały obrane ze skórek do dekoracji (na 10 minut wrzucić do wrzątku a następnie skórka się poluzuje i można wtedy ją łatwo zdjąć)W robocie
masło,
oliwę,
kaszkę manną i
jogurt ukręcić na jednolitą masę. Dodać
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy i szklankę
mąki. Wyrobić. Dodawać po szklance
mąki aż do uzyskania jednolitej zwartej kuli ciasta. Podzielić ją na cztery części i odstawić do miski. Przykryć ściereczką.Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Wyciąć szklanką-literatką koła. Łączyć po 4 jak na zdjęciu.

Następnie mocno zwinąć zaczynając od lewego brzegu.

Docisnąć mocno brzegi, aby nie odstawały.

Przeciąć na pół - mamy dwie róże :)


Do środka każdego
ciasteczka wcisnąć cały
migdał (dość głęboko, i tak rosnące ciasto je lekko wypchnie).
Ciastka wyłożyć do dość głębokiego ceramicznego naczynia do zapiekania. Zostawić odstępy
między nimi, bo rosną w trakcie pieczenia. W międzyczasie z
wody i
cukru ugotować
syrop, następnie dodać do niego
wodę różaną i
sok z cytryny. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Piec aż
ciasteczka i
migdały zbrązowieją.

Gorące
ciastka każde z osobna zalać obficie
syropem. Odstawić na kilka godzin. Gorące
ciastka wchłoną
syrop. Nieco zostanie na dnie naczynia, ale to niczemu nie przeszkadza.