Wykonanie
Z okazji własnych urodzin upiekłam tort do pracy, bo mamy taką fajną tradycję - w miarę możliwości własne wypieki, którymi z przyjemnością się objadamy ;)Całkiem niezłą chwilę mi zajęło wymyślenie jakim "wynalazkiem" poczęstuję koleżanki i kolegów w pracy :)Jako, że głównym kolorem na blogu jest
pomarańczowy to i tort powinien być
pomarańczowy...
Dynia odpada bo za wcześnie, więc
marchewka. Ale jak zrobić coś oryginalnego??? Przecież wszyscy znają ciasto
marchewkowe. No i wmyśliłam - ciasto
marchewkowe przekładane skarmelizowaną
marchewką z
imbirem i kremem z
serków homogenizowanych!Do samego końca nie wiedziałam jak smakuje, bo czekało noc w lodówce na następny dzień. Oto
wyniki:
Składniki:1 i 1/2 szklanki
mąki ryżowej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1 szklanka
cukru3/4 szklanki
oleju4
jajka1 kg
marchewkikawałek świeżego
imbiru (około 6 cm korzenia)szczypta
soli2 łyżeczki
przyprawy korzennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu pomarańczowegosok z dwóch
cytryn3/4 szklanki
wody4
serki homogenizowane waniliowepomarańczowa galaretkaCiasto:
Jajka ubijamy z 3/4 szklanki
cukru na puszystą masę (powinna kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość). Do tak ubitych jaj dodajemy ojej,
sól, aromat,
przyprawę korzenną,
sodę oczyszczoną i
proszek do pieczenia. Mieszamy. Następnie dosypujemy bardzo powoli
mąkę ciągle mieszając.
Marchewkę ucieramy na tarce na wiórki. Powinno nam wyjść około 5 szklanek wiórek
marchewkowych.Do gotowej masy dodajemy 2 szklanki utartej
marchewki i mieszamy.Tak przygotowane ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Konfitura marchewkowa do przełożenia ciasta:2 szklanki
marchewki wrzucamy do garnuszka, zalewamy
wodą i wsypujemy 1/4 szklanki
cukru. W międzyczasie ucieramy kawałek
imbiru i dodajemy do już gotującej się
wody z
marchewką. Garnuszek trzymamy na małym ogniu i czekamy aż wyparuje
woda, karmelizując nam
marchewkę. Po ostygnięciu całą masę kładziemy pomiędzy dwa placki ciasta.Krem:
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki
wody. Po wystygnięciu mieszamy ją z
serkami homogenizowanymi.
Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu kroimy na dwa placki. Każdy z nich nasączamy zmieszanym
sokiem z cytryny z
wodą. Na spodnim placku rozsmarowujemy karmelizowaną
marchewkę z
imbirem. Następnie smarujemy kremem. Nakładamy wierzchni placek, smarujemy kremem i posypujemy pozostałą utartą
marchewką (powinno nam zostać około 1 szklanki wiórków
marchewkowych). Tak przygotowany tort wkładamy do lodówki na około 2 godziny.Nie pozostaje nic innego jak tylko go zjeść :) A był naprawdę smaczny!
SMACZNEGO!