Wykonanie
Pamiętacie moje brownie z fasoli? Postanowiłam poeksperymentować i zrobić wersję z
białej fasoli i oto co z tego wyszło :) mam nadzieję, że Wam posmakuje. Do
kawki wyśmienicie pasuje!Zmieniłam też trochę proporcje w porównaniu do brownie, a konkretniej zwiększyłam. Dzięki temu ciasto jest wyższe i jest więcej rozkoszy dla podniebienia.

Składniki na ciasto:2 puszki
białej fasoli (można też samemu ugotować)1/2
bananaopakowanie 70 g
mleka kokosowego w proszku (dostępne np. w Carrefour na dziale "Kuchnie Świata")1 szklanka
mleka sojowego lub
ryżowego1 szklanka
cukru (szklanka szklance nie równa więc nie więcej niż 250 g)1 laska świeżej
wanilii3 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na polewę:2
białe czekolady2-3 łyżki
śmietanki 36% lub
mleka
Fasolę z puszki należy opłukać z zalewy i zmielić w maszynce do mielenia lub zmiksować w blenderze. Ja całe ciasto miksowałam, ale można też przygotować je tradycyjnie mieszając.
Laskę wanilii kroimy na pół i nożykiem wyjmujemy nasionka i całość podgrzewamy w
mleku, by cały aromat przeszedł nam do ciasta.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy/miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 40-45 minut.Ciasto po wystygnięciu najlepiej włożyć do lodówki na noc. Choć łasuchom będzie trudno, to z doświadczenia
powiem, że jak się przegryzie to najlepiej smakuje.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, czyli w misce postawionej na garnku z gorącą
wodą. Ja dodałam dla ułatwienia sobie pracy 2 łyżki
śmietanki 36%, co nadało polewie fajną elastyczność (taką miękką ciągutkę z niej zrobiło ;)) i lekko ostudzoną polewamy ciasto.Ponowni schładzamy w lodówce. Po około godzinie fudge z
fasoli jest gotowy.* Uwaga! Ciasta nie jest dużo i jest bardzo rzadkie, dzięki temu jest miękkie i mokre. Z tej ilości starcza na blachę wielkości około 24x24 cm

SMACZNEGO!