Wykonanie
ostatnio mamy w domu spore zapasy
cukinii, więc staram się ją wykorzystać jak tylko
mogę. te paluszki są bardzo szybkie w przygotowaniu, ale jakże dobre. na szybki obiad lub dodatek do niego :)Składniki na caaałą michę paluszków:4 średnie
cukinie2
jajka + 0,5 szklanki
mlekaa na panierkę (moją własną :))1,5 szklanki
bułki tartej2 łyżki
soli1 łyżeczka
pieprzu1 kosteczka
przyprawy czosnek w minikostkach (Knorr)2 ząbki
czosnku+
olej do smażenia
Cukinię obieramy, kroimy na paluszki (tak jak na zdjęciu). W misce mieszamy roztrzepane
jajka i
mleko. Do drugiej miski wsypujemy
bułkę tartą,
sól,
pieprz, kruszymy
czosnek z kosteczki i dodatkowo dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy. Nasze paluszki kolejno maczamy
jajku z
mlekiem, a następnie w panierce. Należy je smażyć na małym ogniu prze około 8 minut (po 4 na każdą stronę) do miękkości.Ja swoje podałam z gotowym
sosem czosnkowym, ale jeśli takiego nie macie to możecie sami zrobić.
Sos czosnkowy:3 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu naturalnego1 ząbek
czosnku1 kosteczka
przyprawy czosnek w minikostkach (Knorr)
Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki, a ten w kostce kruszymy dokładnie. Dodajemy
jogurt i
majonez, mieszamy i... Gotowe! Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcji: