Wykonanie

jedne z pierwszych, które upiekłam. uwielbiają je miłośnicy
czekolady, których w rodzinie niemało ;) idealne na podwieczorek! polecam!Składniki na około 12 muffinek:125 g
masła lub
margaryny1/2 szklanki
cukru2 całe
jajka1
cukier waniliowy1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao3 łyżki
mleka1 i 1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia (płaskiej)pół tabliczki
czekolady, posiekanejpół szklanki posiekanych
orzechów orzechów (włoskich lub laskowych)Z pomocą miksera ucieramy
masło. Powoli dodajemy
cukier, następnie
cukier waniliowy, ubijając na gładką masę. Po kolei wbijamy do masy
jajka. Nie można tego zrobić za szybko, bo inaczej masa się nam zwarzy. W drugiej misce mieszamy
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
orzechy. Dodajemy po łyżce do naszej masy, ciągle ubijając. Na samym końcu dodajemy
mleko. Wyłączamy mikser, wsypujemy
czekoladę i mieszamy łyżką.Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 175ºC.Smacznego! :)