Wykonanie
ktoś kiedyś powiedział, że dobra kuchnia, to szybka kuchnia. nie wiem czy moja jest dobra, ale napewno szybka :) delikatne i szybkie w przygotowaniu muffinki, dosyć wilgotne. inspiracją był ten przepis, jednak oczywiście przeze mnie zmodyfikowany. zapraszam!Składniki na ok. 15 muffinek:1 szklanka
cukru2 i 2/3 szklanki
mąki1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sodyszczypta
soli1 opakowanie (16g)
cukru waniliowego1 opakowanie (80g)
wiórków kokosowych1/4 (ok. 60g) kostki
margaryny, roztopionej na małym ogniu1/4 szklanki
oleju2
jajka (roztrzepane)1 szklanka
mleka1 i 1/2 szklanki
jagód (mrożonych lub świeżych)W dużej misce mieszamy suche składniki:
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
wiórki kokosowe i
cukier waniliowy.W mniejszej misce mieszamy mokre składniki:
margarynę,
olej,
jajka i
mleka.Składniki z mniejszej miski wlewamy do większej i mieszamy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy
jagody.Ciasto pieczemy w formie na muffinki w papilotkach. Nakładamy je do 3/4 wysokości papilotki.Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180°C.Smacznego! :)Przepis bierze udział w akcjach: