Podobają mi się, bo nie są zwyczajnie zwyczajne. Bo są interesujące, bo inne niż te do znudzenia utłuczone w garnku. Bo cieszą oko, a jak wiadomo, nie tylko smak jest ważny. Proszę Państwa, oto one: w trzech odsłonach smakowych. Ziemniaki!Składniki:Ziemniaki (nieduże, im mniejsze tym szybciej i ładniej się upieką)suszona pietruszkabazyliaoreganomielona paprykakminekświeży czosnekcebulasól morskaoliwaPrzygotowanie:Ziemniaki mależy umyć, wytrzeć i ponacinać. Najwygodniej na drewnianej łyżce, wtedy nie trzeba się martwić o zbyt głębokie poprzecinanie.Piekarnik rozgrzać do 200 C.Każdego ziemniaka trzeba posmarować pędzelkiem namoczonym w oliwie tak, aby odrobina tłuszczu wpłynęła między plasterki. Poukładać na blasze i posypać solą i wstawić do piekarnika. Piec ok 45 minut. Jeśli zaczną się przypiekać za szybko należy zmniejszyć temperaturę i osłonić ziemniaki folią aluminiową.Pietruszkę wymieszać z bazylią i oregano. Paprykę z utłuczonym w moździerzu kminkiem a drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.Po ok 30-35 minutach (jeśli ziemniaki są średniej wielkości) należy posypać ziemniakiprzyprawami i wstawić jeszcze na 10 minut.Smacznego :)