ßßß
 
            
         Składniki:500 g mąki pszennej chlebowej2 jajka2 żółtka75 g cukru200 ml mlekaszczypta soli7 g suchych drożdżykilka kropel aromatu rumowego1 łyżka spirytusu lub octu5 łyżek rozpuszczonego masła2 łyżki esencji waniliowej1 łyżeczka otartej skórki z cytryny4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynywrzątekkonfitura owocowa2-3 krople aromatu rumowegoolej do smażeniaPrzygotowanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (pół szklanki), dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, skórkę z cytryny, wanilię, rum i spirytus. Wlać rozczyn, dodać jajka oraz żółtka i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Następnie wlać masło i ponownie wyrobić ciasto aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się matowe (nie będzie się błyszczało od masła).Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta formować pączki, odkładać na papier wysypany mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Można nagrzać piekarnik do najniższej temperatury, wyłączyć grzanie i wstawić pączki.Olej wlać do wysokiej patelni na wysokość ok 4-5cm. Rozgrzewać po woli, ok 10 minut na średniej mocy największego palnika.Wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odłożyć na papier, aby odsączyć tłuszcz a następnie przełożyć na metalową kratkę.Konfiturę wymieszać z rumem, włożyć do szprycownicy i nadziewać gorące jeszcze pączki.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i taką ilością wrzątku, aby powstał gładki, dosyć rzadki lukier. Dekorować pączki.Smacznego :)
Składniki:500 g mąki pszennej chlebowej2 jajka2 żółtka75 g cukru200 ml mlekaszczypta soli7 g suchych drożdżykilka kropel aromatu rumowego1 łyżka spirytusu lub octu5 łyżek rozpuszczonego masła2 łyżki esencji waniliowej1 łyżeczka otartej skórki z cytryny4 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynywrzątekkonfitura owocowa2-3 krople aromatu rumowegoolej do smażeniaPrzygotowanie:Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (pół szklanki), dodać łyżkę cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, skórkę z cytryny, wanilię, rum i spirytus. Wlać rozczyn, dodać jajka oraz żółtka i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Następnie wlać masło i ponownie wyrobić ciasto aż wchłonie cały tłuszcz i zrobi się matowe (nie będzie się błyszczało od masła).Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.Z wyrośniętego ciasta formować pączki, odkładać na papier wysypany mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 25 minut. Można nagrzać piekarnik do najniższej temperatury, wyłączyć grzanie i wstawić pączki.Olej wlać do wysokiej patelni na wysokość ok 4-5cm. Rozgrzewać po woli, ok 10 minut na średniej mocy największego palnika.Wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Odłożyć na papier, aby odsączyć tłuszcz a następnie przełożyć na metalową kratkę.Konfiturę wymieszać z rumem, włożyć do szprycownicy i nadziewać gorące jeszcze pączki.Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i taką ilością wrzątku, aby powstał gładki, dosyć rzadki lukier. Dekorować pączki.Smacznego :)