ßßß
Składniki:pół słoika dżemu morelowego5 łyżek sosu sojowego2 płaskie łyżeczki soli1 płaska łyżka przyprawy curry1 łyżeczka czosnku granulowanego2 płaskie łyżki mielonej papryki słodkiej1 łyżeczka pieprzu ziołowego1/2 łyżeczki ziół prowansalskich4 łyżki przecieru pomidorowego1 łyżeczka mielonej chili3 łyżki soku z cytryny lub octu owocowego1 łyżka miodudowolne mięso (ok kilograma)Dżem wkładamy do niewielkiego garnka i podgrzewamy do momentu, kiedy zrobi się rzadszy i będzie można go swobodnie mieszać (nie powinien być gorący, jedynie letni). Dodajemy miód, sos sojowy i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i dodajemy resztę suchych składników. Mieszamy do rozpuszczenia się soli.Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem. Wkładamy do miski i polewamy marynatą, mieszamy wszystko, aby każdy kawałek został obtoczony. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum kilka godzin. Jeśli grill ma się odbyć po południu to można przygotować mięso z marynatą rano. Nie zaszkodzi także pozostawienie całości na noc w lodówce.Ta marynata sprawdza się fantastycznie do mięsa na grilla ale także do upieczenia w domowym piekarniku. Wtedy wystarczy kurczaka wyjąć z marynaty (dobrze jest poczekać aż z każdego kawałka spłynie nadmiar sosu, inaczej miód zacznie się krystalizować i palić) i ułożyć na blasze, piec w temperaturze 200 C. Można całość przykryć folią przez pierwsze pół godziny pieczenia, wtedy mięso będzie bardziej miękkie. Następnie zdjąć folię i piec nadal do zarumienienia się kawałków.Upieczone kawałki świetnie nadają się do zabrania na piknik czy wycieczkę. Zimne mieso w tym wypadku smakuje równie dobrze.Smacznego :)