Wykonanie
Moje ulubione śniadanie. Bazą są parzone
płatki owsiane, uprażone wcześniej na suchej patelni. Nabierają wówczas
orzechowego aromatu i smaku. Do nich
jogurt grecki, gęsty i kwaskowaty. I ulubione dodatki:
orzechy,
owoc i
syrop z agawy. Jeśli ktoś nie lubi tradycyjnej owsianki, powinien spróbować tej. Zmieni zdanie na temat
płatków na śniadanie.

Składniki:1/3 szkl
płatków owsianych3 łyżki
jogurtu greckiegogarść
orzechów1
banan (lub inny
owoc, świeży typu
gruszka,
nektarynka,
mango albo suszony:
morela czy kandyzowany
ananas,
papaja)
syrop z agawy (lub
miód czy
syrop klonowy)wrzątekPrzygotowanie:Rozgrzać patelnię i na suchą wsypać
płatki. Prażyć przez chwilę, aż zaczną wydzielać miły,
orzechowy aromat. Trzeba uważać, bo łatwo się przypalają.Przesypać do miseczki i zalać gorącą
wodą, powinno jej być tyle, aby przykryła całe
płatki.Odstawić na chwilę, aby
płatki napęczniały i przestgły.Dodać
jogurt, ułożyć pokrojony
owoc i posypać
orzechami (można je pokruszyć). Po wierzchu polać
syropem.Smacznego :)