ßßß
Składniki:300g ugotowanej ryby300g ugotowanych ziemniaków8 łyżek posiekanego koperku6 łodyg cebuli dymki (zielona część)1 łyżeczka otartej skórki z cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soli (lub mniej, jeśli ryba jest słona)1/2 łyżeczki pieprzu2 jajkaolejPrzygotowanie:Mięso ryby rozdrobnić widelcem, ziemniaki ugnieść na pure. Wymieszać w misce, dodać koperek i posiekaną dymkę, sól, pieprz, mąkę i skórkę z cytryny. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Wyrobić masę, aby składniki dobrze się wymieszały.Uformować kotlety i ułożyć na desce. Każdy posypać mąką i odstawić na pół godziny. Masa stanie się bardziej zwarta.Kotlety smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku, jeśli nie będą bezpośrednio podane, przełożyć na żaroodporne naczynie i wstawić do ciepłego piekarnika (140 C).Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.Smacznego :)