ßßß Cookit - przepis na Kotlety rybne

Kotlety rybne

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne kotlety, które robi się na bazie gotowanej lub smażonej (ale w tym wypadku pozbawionej panierki) ryby. To doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu.
Składniki:
300g ugotowanej ryby
300g ugotowanych ziemniaków
8 łyżek posiekanego koperku
6 łodyg cebuli dymki (zielona część)
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli (lub mniej, jeśli ryba jest słona)
1/2 łyżeczki pieprzu
2 jajka
olej
Przygotowanie:
Mięso ryby rozdrobnić widelcem, ziemniaki ugnieść na pure. Wymieszać w misce, dodać koperek i posiekaną dymkę, sól, pieprz, mąkę i skórkę z cytryny. Jajka roztrzepać i wlać do miski. Wyrobić masę, aby składniki dobrze się wymieszały.
Uformować kotlety i ułożyć na desce. Każdy posypać mąką i odstawić na pół godziny. Masa stanie się bardziej zwarta.
Kotlety smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku, jeśli nie będą bezpośrednio podane, przełożyć na żaroodporne naczynie i wstawić do ciepłego piekarnika (140 C).
Przed podaniem można posypać posiekanym koperkiem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/05/kotlety-rybne.html