Wykonanie
Bardzo smaczne kotlety, które robi się na bazie gotowanej lub smażonej (ale w tym wypadku pozbawionej panierki)
ryby. To doskonały pomysł na wykorzystanie resztek z poprzedniego obiadu.

Składniki:300g ugotowanej
ryby300g ugotowanych
ziemniaków8 łyżek posiekanego
koperku6 łodyg
cebuli dymki (zielona część)1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soli (lub mniej, jeśli
ryba jest słona)1/2 łyżeczki
pieprzu2
jajkaolejPrzygotowanie:
Mięso ryby rozdrobnić widelcem,
ziemniaki ugnieść na
pure. Wymieszać w misce, dodać
koperek i posiekaną
dymkę,
sól,
pieprz,
mąkę i
skórkę z cytryny.
Jajka roztrzepać i wlać do miski. Wyrobić masę, aby składniki dobrze się wymieszały.Uformować kotlety i ułożyć na desce. Każdy posypać
mąką i odstawić na pół godziny. Masa stanie się bardziej zwarta.Kotlety smażyć na
oleju, na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku, jeśli nie będą bezpośrednio podane, przełożyć na żaroodporne naczynie i wstawić do ciepłego piekarnika (140 C).Przed podaniem można posypać posiekanym
koperkiem.Smacznego :)