ßßß
Składniki:1 dynia piżmowa3 ząbki czosnku1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki1/2 łyżeczki suszonej bazylii1/2 łyżeczki ziół prowansalskich1 litr bulionu *1 duża cebula3/4 szkl czerwonej, drobnej soczewicy6 suszonych pomidorówsólpieprz6 łyżek oliwy z oliwekPesto z suszonych pomidorów:4 suszone pomidory z oleju3 łyżki oliwy z pomidorówszczypta suszonej lub trzy listki świeżej bazyliiPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do miski razem z nieobranymi ząbkami czosnku, zalać czterema łyżkami oliwy, dodać zioła, sól i pieprz. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Piec 25 minut.Soczewicę przepłukać kilka razy w ciepłej wodzie. Do ostatniego płukania użyć chłodnej i w takiej zostawić na 10 - 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę, dusić na dwóch łyżkach oliwy ok czterech minut. Dodać upieczoną dynię, obrany z łupin czosnek, pomidory suszone i soczewicę. Dusić chwilę wszystko razem, następnie zalać bulionem. Gotować do miękkości soczewicy. Na końcu doprawić solą i pieprzem.Ugotowaną zupę przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.W blenderze zmiksować suszone pomidory z oliwą i bazylią.Gotową zupę przelać do miseczek. Wierzch ozdobić pesto z suszonych pomidorów i odrobiną czarnego pieprzu.Smacznego :)
* Jeśli zupa będzie za gęsta należy zwiększyć ilość bulionu.