Wykonanie
Bardzo bogata w smaku, kremowa i sycąca. Jedna z najsmaczniejszych, jakie miałam przyjemność jeść. Bardzo polecam, szczególnie teraz, kiedy słońce coraz słabsze i częściej potrzebujemy się czymś rozgrzać. Wspaniale smakuje z
żytnim chlebem,
serkiem kozim i pesto z
suszonych pomidorów.

Składniki:1
dynia piżmowa3 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
suszonej pietruszki1/2 łyżeczki suszonej
bazylii1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 litr
bulionu *1 duża
cebula3/4 szkl czerwonej, drobnej
soczewicy6
suszonych pomidorówsólpieprz6 łyżek
oliwy z oliwekPesto z
suszonych pomidorów:4
suszone pomidory z
oleju3 łyżki
oliwy z
pomidorówszczypta suszonej lub trzy listki świeżej
bazyliiPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Dynię obrać i pokroić w niewielką kostkę. Włożyć do miski razem z nieobranymi ząbkami
czosnku, zalać czterema łyżkami
oliwy, dodać
zioła,
sól i
pieprz. Wymieszać i przełożyć na papier do pieczenia. Piec 25 minut.
Soczewicę przepłukać kilka
razy w ciepłej wodzie. Do ostatniego płukania użyć chłodnej i w takiej zostawić na 10 - 15 minut.
Cebulę pokroić w kostkę, dusić na dwóch łyżkach
oliwy ok czterech minut. Dodać upieczoną
dynię, obrany z łupin
czosnek,
pomidory suszone i
soczewicę. Dusić chwilę wszystko razem, następnie zalać
bulionem. Gotować do miękkości
soczewicy. Na końcu doprawić
solą i
pieprzem.Ugotowaną zupę przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.W blenderze zmiksować
suszone pomidory z
oliwą i
bazylią.Gotową zupę przelać do miseczek. Wierzch ozdobić pesto z
suszonych pomidorów i odrobiną
czarnego pieprzu.Smacznego :)

* Jeśli zupa będzie za gęsta należy zwiększyć ilość
bulionu.