Wykonanie
Ucierane ciasto z
owocami, bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. Myślę, że to też jedno z tych, które zawsze się udaje. Świetna propozycja na niedzielny deser czy ciasto do wycieczkowego koszyka. Jest do tego niezwykle pyszne. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Julia's album i jedyne co zmieniłam to
brzoskwinie, ze świeżych, których nie miałam pod ręką na
owoce z puszki. Poza tym nic dodać, nic ująć. Wspaniałe. Bardzo Was na nie zapraszam :)

Składniki:1 1/2 szklanki
mąki1 szkl
cukru *1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejpół kostki miękkiego
masła2
jajka1/2 łyżeczki esensji waniliowejpół szklanki
jogurtu greckiego2
brzoskwiniegarść
borówek (lub
jagód)
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 C, Tortownicę o średnicy ok 20 -22 cm nasmarować odrobiną tłuszczu i wysypać
mąką.
Owoce umyć i osuszyć.
Brzoskwinie pokroić w cząstki. Jeśli używamy
owoców z puszki należy odstawić je w sitku, aby odciekł nadmiar
syropu.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sodę wymieszać w misce.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać
jajka,
wanilię i
jogurt.Następnie połączyć suche składniki z mokrymi mieszając wszystko łyżką. Należy zrobić to bardzo delikatnie ale dokładnie. Ciasto powinno być gęste, trudne do rozłożenia równą warstwą w blaszce.Przełożyć ciasto do tortownicy, delikatnie rozcierając łyżką, aby wypełniło formę.Ułożyć
brzoskwinie a następnie rozsypać
borówki.Tortownicę włożyć do piekarnika na niecałą godzinę, sprawdzając czy ciasto jest gotowe po 50ciu minutach.Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto obsypać
cukrem pudrem.Smacznego :)