ßßß
Składniki:1 szklanka kaszy krakowskiej5 jajek50g margaryny Kasi½ l mleka½ laski wanilii100g cukruotarta skórka z jednej cytryny100g rodzynekdżem z całymi wiśniami, mała garść rodzinek i płatków migdałów do dekoracjimargaryna Kasia do wysmarowania formyPrzygotowanie:
Kaszę wymieszać na stolnicy z 1 całym jajkiem, tak, aby każde ziarenko było otoczone, i rozkładamy na stolnicy do wyschnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie rozetrzeć w dłoniach kaszę, tak, aby ziarenka nie były posklejane.Nagrzewamy piekarnik do 180ºC.W między czasie zagotować mleko z dodatkiem margaryny Kasi i wanilii.
Następnie kaszę zalewamy wrzącym mlekiem i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Ważne -podczas gotowania kaszy trzeba ją mieszać, żeby nie przywarły do dna i nie spaliła się. Gdy zgęstnieje, przykrywamy ją i wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 180ºC piekarnika.Później wyciągam kaszę, usuwamy wanilię i zostawiamy do wystygnięcia.W tym czasie zmiksować na puch 4 żółtka z cukrem, dodać skórkę cytrynową, rodzynki i wymieszać z ochłodzoną kaszą. Ubijamy na sztywną pianę z 4 białka i wymieszamy delikatnie z kaszą.

Wysmarować formę (do babki) margaryną Kasią, (oprószyć lekko mąką, jeśli nie mamy formy sylikonowej- ja mam, więc nie sypałam mąką), wylać kaszę i zapiekać w piekarniku 180 ºC ok. 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i dajemy do wystygnięcia, potem wyciągamy z formy i dekorujemy dżemem z wiśni, migdałami i rodzynkami.
Życzę smacznego, bałam się tej babki w smaku i miło się rozczarowałam, jest pyszna !