ßßß
Składniki na ciasto:150 g margaryny150 g cukru1 pełna szklanka mąki tortowej3 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao ciemne gorzkieMasa:400ml śmietany kremówki 30%Dodatkowo:szklanka borówek amerykańskich;puszka brzoskwiń;kilka sztuk malin
Margarynę ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy po jajku. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia uprzednio przesiany przez sitko. Po wyrobieniu masy, dzielimy na pół. I do jednej połowy dodajemy kakao i miksujemy chwile. Nakładamy ciasto po łyżce z każdej masy na około w tortownicy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia, potem mieszamy delikatnie całość. Wyrównujemy ciasto i pieczemy 30 min. W temp. 190’C. Po upieczeniu dajemy do wystygnięcia i kroimy wzdłuż.
Śmietanę kremówkę ubijamy i część nakładamy na jeden spód, na którym układamy odsączane brzoskwinie, pokrojone w paski. Na środek dajemy pół szklanki borówek. Nakładamy na to drugi spód i również nakładamy śmietanę, brzoskwinie i borówki w środek oraz po bokach i jeszcze maliny. Wkładamy ciasto na ok. 2h do lodówki. Polecam osobiście na całą noc.Torcik jest pyszny, prosty i szybki!
Tu synuś pomagał mi dmuchać świeczki ;-)