Wykonanie
W końcu się zabrałam i zrobiłam. Własną
przyprawę do zup i
sosów. Tyle się
mówi o wszelkich rosołkach i gotowych wegetach, które są napakowane konserwantami i innymi świństwami, że szukałam, jak z tego zrezygnować. Ponieważ jakoś nie potrafię doprawić zupy tak, by jej smak mi odpowiadał, nie korzystając z rosołków, postanowiłam zebrać kilka znalezionych porad na samodzielne wykonanie
przyprawy do zup i
sosów, popularnie nazywanej
wegetą. Wczoraj przy jej pomocy doprawiłam zupkę i jej smak jest właśnie taki, jakiego oczekiwałam. Także polecam, zwłaszcza, jeśli ktoś robi zupki dla dzieci. Te z własnoręcznie przygotowaną
przyprawą będą o niebo zdrowsze.

Składniki:- 1 paczka
suszonych warzyw (suszenie samemu warzyw jest bardzo czasochłonne, więc polecam zakupienie gotowej porcji takiej mieszanki, gdyż w składzie mają tylko i wyłącznie warzywa. Ja kupiłam suszoną
włoszczyznę firmy Kucharek, ale może być każda inna, o ile sprawdzimy jej skład. U mnie to były:
marchew,
pasternak,
por,
cebula,
pietruszka - korzeń i nać oraz
seler),- 1 łyżka
prażonej cebulki,- 1 łyżka posiekanej
natki pietruszki,- 1 łyżeczka posiekanego
lubczyku (ew. suszonego w proszku),- 2 łyżeczki
kurkumy (nadaje ona złotawy kolor),- 1/2 łyżeczki
słodkiej papryki,- 1/2 łyżeczki
soli.Sposób wykonania:Parę dni wcześniej myjemy i szatkujemy nać
pietruszki oraz
lubczyk. Wykładamy na płaskie naczynie i odstawiamy do wysuszenia.Mieszankę
suszonych warzyw wraz z
prażoną cebulką mielimy w dowolny sposób. Może to być młynek do
kawy lub blender (wtedy robimy to partiami). Do zmielonych warzyw dodajemy pozostałe
przyprawy i dokładnie mieszamy. Przekładamy do zamykanego naczynia i używamy wedle potrzeb do zup i
sosów.