Wykonanie
Vegeta -
przyprawa dodawana do wszystkiego i przez wszystkich. Moja babcia nie potrafi bez niej zrobić zwykłej zupy. Moja mama szybciej chłonie nowinki - udało mi się przekonać ją do tej domowej, babci już nie. A jak nie
vegeta, to
kostki rosołowe. Koszmar!Przecież E-621, czyli glutaminian
sodu jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Co prawda, jak
mawia moja babcia, "wszystko teraz jest niezdrowe, ale jeść trzeba", jeśli mamy taką możliwość jedzmy zdrowiej i szukajmy sklepowych zamienników.Przygotowanie domowej
vegety jest
banalne. A jeszcze jeśli korzystamy z podwórkowych warzyw to już zupełnie.Zachęcam wszystkich do stworzenia sobie domowego "ulepszacza smaku".Potrzebne wam będą:suszona
włoszczyzna (ususzona własnoręcznie lub kupiona w sklepie)
sól,
kurkuma,
lubczykgranulowany
czosnek,
słodka papryka,suszona
natka pietruszki (w sklepowej
włoszczyźnie znajdziemy jej sporo, więc można zrezygnować)Wszystkie składniki miksujemy w młynku lub blenderze.Ja po kolei miksowałam wszystko w młynku,
potem wymieszałam razem i wsypałam do szczelnego słoiczka. Specjalnie zostawiłam kilka większych kawałków
włoszczyzny, by było widać ją np. w zupie.