ßßß Cookit - przepis na Domowa vegeta

Domowa vegeta

nazwa

Wykonanie

Vegeta - przyprawa dodawana do wszystkiego i przez wszystkich. Moja babcia nie potrafi bez niej zrobić zwykłej zupy. Moja mama szybciej chłonie nowinki - udało mi się przekonać ją do tej domowej, babci już nie. A jak nie vegeta, to kostki rosołowe. Koszmar!
Przecież E-621, czyli glutaminian sodu jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Co prawda, jak mawia moja babcia, "wszystko teraz jest niezdrowe, ale jeść trzeba", jeśli mamy taką możliwość jedzmy zdrowiej i szukajmy sklepowych zamienników.
Przygotowanie domowej vegety jest banalne. A jeszcze jeśli korzystamy z podwórkowych warzyw to już zupełnie.
Zachęcam wszystkich do stworzenia sobie domowego "ulepszacza smaku".
Potrzebne wam będą:
suszona włoszczyzna (ususzona własnoręcznie lub kupiona w sklepie)
sól,
kurkuma,
lubczyk
granulowany czosnek,
słodka papryka,
suszona natka pietruszki (w sklepowej włoszczyźnie znajdziemy jej sporo, więc można zrezygnować)
Wszystkie składniki miksujemy w młynku lub blenderze.
Ja po kolei miksowałam wszystko w młynku, potem wymieszałam razem i wsypałam do szczelnego słoiczka. Specjalnie zostawiłam kilka większych kawałków włoszczyzny, by było widać ją np. w zupie.
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2014/08/domowa-vegeta.html