ßßß Cookit - przepis na Zdrowa zapiekanka z dynią i łososiem pod kalafiorowym beszamelem

Zdrowa zapiekanka z dynią i łososiem pod kalafiorowym beszamelem

nazwa

Wykonanie

W weekedy uwielbiam robić zapiekanki. Kiedy na tygodniu chciałoby mi się czekać godzinę na obiad? Wracam i ma być już! zaraz! Co innego niedziela- wtedy godzina w kuchni to część weekendowego relaksu :) Jeśli chodzi o składniki, dla mnie zapiekanka musi być syta( mięso lub ryba jako składnik konieczny) i wilgotna. Dlatego jak zobaczyłam przepis na to danie [klik], wiedziałam że muszę zrobić coś podobnego. Więc jest mój ulubiony łosoś, ulubiona dynia, nowopolubiona brukselka a wszystko otulone aksamitnym beszamelem z...kalafiora! Nie tylko pyszne, ale i hiper-zdrowe. Nic tylko się zachwycać.
Składniki( 3 porcje obiadowe)
-mały kalafior
-ok. 30 dag brukselki
-cebula
-ok. 30 dag ugotowanej/pieczonej dynii( wykorzystałam zapasy z zamrarzarki)
-30 dag łososia
-2 łyżki masła
-łyżka oliwy
-2 łyżki musztardy
-gałka muszkatowa, curry, sól i pieprz do smaku
-garść posiekanych pistacji
Kalafior ugotować do miękkośći, zmiksować na gładkie puree razem zrozpuszczonym masłem, musztardą i przyprawami.
Na oliwie podsmażyć posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodać łososia i smażyć aż nie będzie surowy. Podzielić na kawałki
W naczniu żaroodpornym wymieszać kawałki ugotowanej brukselki, kalafiorowe puree i kawalki ryby z cebulą. Na całości ułożyć kawałki pieczonej dynii, posypać posiekanymi pistacjami.
Zapiekać ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut i przełożyć danie do miseczek.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2014/01/najzdrowsza-z-najlepszych-zapiekanka.html