Wykonanie
Z kotletem tym spotkałam się ponad 30 lat temu.Wrucilam do domu ze szkoły . A tam szlochy ,łzy i śmiechy, wszystko na raz , Trochę minie to zdziwiło ponieważ nigdy nie widziałam u mojej mamy ani jednej
łezki.Owszem była w domu jakaś obca kobieta ale to chyba nie powód do płaczu. Okazało się że jest to koleżanka mamy z czasów przedwojennych , Jakieś tam dziesiąt lat szukała mojej mamy aż ją znalazła. Ale nie o to chodzi . Wazne jest to że że wspaniale gotowała. To co ta kobieta potrafiła w kuchni z niczego stworzyć to było coś wspaniałego ,nie spotykanego.Jednym z pierwszych takich dań to były kotlety z
kapusty włoskiej. Przez lata odtwarzałam wiernie jej przepis aż do dzisiaj . Troszeczkę go zmodyfikowałam .I teraz przedstawiam moją wersję.
Składniki1/2
kapusty włoskiej4
jajka3 łyżki
bułki tartej1
jajko1
cebulasól,
pieprz.
oliwa do smażeniaWykonanie
Kapustę i 3
jajka gotuję . Po ugotowaniu w misce
jajka rozgniatam widelcem,
kapustę odsączam z
wody ( mocno wygniatam) i kroję na drobno ,wrzucam do miski z
jajkami dodaję
soli ok,1/2 łyżeczki i
pieprzu o
polowe mniej , następnie dodaje surowe
jajko,
bułkę tartą, pokrojoną w kostkę i podsmażoną
cebulę i dokładnie wszystko mieszam . Formuję kotlety i smażę na rozgrzanej patelni ok 2 minut z każdej strony. . To wszystko . Mozna podawać z
ostrym sosem ,
keczupem, surówką. Całkowita dowolność.