Wykonanie
Wiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet
roszponka wykiełkowała . Czekając na ten tarasowy warzywniak zadowalam się czym popadnie + moja
rzeżucha z kuchennego okna.

Składnik1
cebula1 duża
marchewka lub 2 mniejsze4
łodygi selera naciowego1 mały
ogórek1 łyżka ziaren białego
sezamurzeżuchasok z cytryny1 łyżka
olejusól,
pieprz do smaku1-2 łyżki
wina wytrawnego białego lub
woda.Wykonanie- Umyć warzywa.-
Cebule pokroić w piórka,
ogórek w pół krążki ,
seler w poprzek ,
marchew w długie cienkie plasterki( najwygodniej obieraczką do
ziemniaków)- Rozgrzać
olej na patelni , wrzucić warzywa , smażyć mieszając przez dwie minuty , wlać
wino zamieszaćgdy
wino odparuje wsypać
sezam , smażyć jeszcze ok minuty.- Na koniec skropić
sokiem z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem, posypać
rzeżuchą.
Sałatkę można podawać do obiadu lub jako osobne danie np. z przypieczonymi toastami