Wykonanie
Kolejne małe coś z
pieczarek . Inaczej mówiąc
pieczarki faszerowane
pieczarkami i odrobiną
cebuli.Myślałam że wyjdzie nie ciekawie ale całkiem nie złe wyszły . Myślę że sporo w tym zasługo miałapanierka .
Pieczarki zrobiły się kruche .

Składniki10 dużych
pieczarek6-7 mniejszych
pieczarek1 duża
cebula1 łyżeczka
musztardy ostrej
sól,
pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania1 łyżka posiekanych
orzechów laskowych1
jajkoWykonanie-
Pieczarki duże umyć wysuszyć i wydrążyć środki .- Umyte małe
pieczarki i
cebule posiekać , podsmażyć na rozgrzanej patelni . Doprawić
musztardą ijeśli potrzeba dodać
soli i
pieprzu . Dokładnie wymieszać .- Farszem wypełnić wydrążone
pieczarki.- Na talerzyku zmieszać
bułkę tartą i posiekane
orzechy.
Jajko rozkłucić.- Na faszerowane
pieczarki zamoczyć w
jajku potem odsypać panierka . Kłaść na rozgrzaną patelniestroną farszu. Smażyć na złoty kolor , odwrócić na druga stronę . Smażyć do zrumienienia.Smakują dobrze na ciepło i na zimno. Jeszcze lepiej smakują z sosem
ostrym lub dipem .
Pieczarka to nie tylko walor smakowy ale również leczniczy. Nie dawno trafiłam na artykuł z którego dowiedziałam się , że ten niepozorny grzybek zawiera spore ilości selenu , czyli usuwa wolne rodniki które maja duży wpływ na
raka. Oprócz tego jest bogaty w potas któryusuwa
wodę z organizmu , miedz , oraz jod . Tak ten jod ,który jest nam potrzebny do prawidłowej pracy naszej tarczycy . Ma również kwas pantotenowy i witaminę D.Taki mały grzybek a ile pożytku z niego mamy . Jednym słowem można
rzec - samo zdrowie-