Wykonanie
Moje danie powstało po tym, jak zobaczyłam przepis na
kurczaka z
rukolą w gazecie ("Flesz"; 27 sierpnia). Troszkę go zmodyfikowałam, troszkę dodałam, troszkę odjęłam i wyszedł przepyszny kurczaczek :).*porcja dla 2-3 osób:-3
piersi z kurczaka-4 łyżki
oliwy z oliwek-3 łyżki
sosu sojowego-2 łyżki
octu balsamicznego-po szczypcie
słodkiej papryki i
czosnku suszonego-6-8
pomidorków cherry-szczypta suszonej
bazylii-szczypta
soli-garść
rukoliMarynata: w misce wymieszaj 2 łyżki
oliwy, 2 łyżki
sosu sojowego, łyżkę
octu balsamicznego,
paprykę i
czosnek.
Kurczaka umyj, osusz, zanurz w marynacie,
owiń miskę folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.Nastaw piekarnik na 200 stopni, opcja- grill. Grilluj
kurczaka z obu stron przez 30-40 minut.Umyj
pomidorki, przekrój je na pół i grilluj na folii aluminiowej przez ok. 5 minut.Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki
oliwy z oliwek, łyżkę
sosu sojowego, łyżkę
octu balsamicznego,
sól i
bazylię.Po wyjęciu
kurczaka z piekarnika, wyłóż go na talerz i przykryj
rukolą i
pomidorkami. Polej sosem i wcinaj! :)PS. Ja podawałam
kurczaka z
ryżem.Smacznego :)