Wykonanie
.... mini kebaby podane z
sałatką
Składniki:podwójna
pierś kurczaka1
cebula2 ząbki
czosnku1
papryczka peperonii1
jajkoprzyprawa do kebabu lub inne ulubione
sól,
pieprzSos:
jogurt bałkański
majonezczosnekSałatka :
mozzarella w zalewie2
pomidorybazylia świeża lub suszona
ocet balsamiczny 2 łyżkiPrzygotowanie:
Pierś kurczaka myję, osuszam, oczyszczam i
mielę.
Cebulę i papryczkę drobno siekam,
czosnek przeciskam przez praskę.Do
mielonego mięsa dodaję
cebulę, papryczkę,
czosnek i
jajko - wyrabiam .Następnie dodaję
przyprawy i ponownie wyrabiam aż wszystkie składniki ładnie się połączą.Formuję kotleciki lekko płaskie i chowam je na 30 minut do lodówki.W tym czasie przygotowuje sos :
jogurt bałkański mieszam z
majonezem i
czosnkiem ( proporcje jak kto lubi) oraz
sałatkę: z
pomidorów pozbywam się pestek, drobno kroję,
mozzarellę kroję w kostkę, mieszam
pomidory i
mozzarellę doprawiam
bazylią i
octem balsamicznym.Kotleciki wyjmuję z lodówki i nadziewam na patyczki do szaszłyków, układam na blaszce, wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę 10 minut po czym obracam kotleciki i piekę kolejne 10 minut. ( ważne : proponuje posmarować folię aluminiową
oliwą przed położeniem kotlecików by nie przywarły).Smacznego :)p.s te mini kebaby można także podawać na zimno


Przepis lekko zmodyfikowany według przepisu opublikowanego w dodatku do gazety "Claudia" z przed kilku lat.