ßßß Cookit - przepis na Jajka smażone na paście z pomidorów

Jajka smażone na paście z pomidorów

nazwa

Wykonanie

< Sałatka letnia
Mozarella ze świeżą bazylią, pomidorkami oraz dipem jogurtowym >
Jajka smażone na paście z pomidorów
Kto spróbuje ten będzie chciał tego więcej, jest obłędnie pyszne, pasta jest słono-kwaśna, jajka słodkawe , a w połączeniu ze świeżym pieczywem z masełkiem smakuje rewelacyjnie. Taka pastę robiło się w moim domu odkąd byłam dzieckiem, nie wiem skąd mama moja ten przepis wzięła ale dziś ja mogę pochwalić się nim przed Wami. Polecam gorąco!
Aby zrobić taką pastę należy przerobić sporą ilość pomidorów sezonowych, z targu, dojrzałych w słońcu. Oczywiście można użyć też zwykłych pomidorów , no ale smak nie będzie już ten sam co z letnich. Tylko czekać do lata to tak daleko, robimy z jakich kto ma
Składniki na pastę dla dwóch osób :
ok.3 kg pomidorów
sól,pieprz
1 łyżka masła
1 duża cebula
Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, czekamy aż zmiękną na tyle by łatwo było zdjąć skórkę.
cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni do miękkości ( na odrobinie oliwy)
Dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, obrane ze skóry.
Dusimy na małym ogniu aż do powstania pasty.
(w między czasie aby szybciej powstała pasta należy odlać powstały z pomidorów sok.
Kiedy pasta jest gotowa, doprawiamy solą, pieprzem, oraz dodajemy łyżkę masła.
Smażymy jajka, nakładamy je na talerz z pastą pomidorową, jemy ze świeżym pieczywem.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Sałatka letnia
Mozarella ze świeżą bazylią, pomidorkami oraz dipem jogurtowym >
Źródło:http://panikucharka.pl/sniadania-weekendowe/3526