Wykonanie
<
Sałatka letnia
Mozarella ze świeżą
bazylią,
pomidorkami oraz dipem
jogurtowym >
Jajka smażone na paście z
pomidorów
Kto spróbuje ten będzie chciał tego więcej, jest obłędnie pyszne, pasta jest słono-kwaśna,
jajka słodkawe , a w połączeniu ze świeżym
pieczywem z
masełkiem smakuje rewelacyjnie. Taka pastę robiło się w moim domu odkąd byłam dzieckiem, nie wiem skąd mama moja ten przepis wzięła ale dziś ja
mogę pochwalić się nim przed
Wami. Polecam gorąco!Aby zrobić taką pastę należy przerobić sporą ilość
pomidorów sezonowych, z targu, dojrzałych w słońcu. Oczywiście można użyć też zwykłych
pomidorów , no ale smak nie będzie już ten sam co z letnich. Tylko czekać do lata to tak daleko, robimy z jakich kto ma


Składniki na pastę dla dwóch osób :ok.3 kg
pomidorówsól,
pieprz1 łyżka
masła1 duża
cebulaWykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, czekamy aż zmiękną na tyle by łatwo było zdjąć skórkę.
cebulę kroimy w kosteczkę, smażymy na patelni do miękkości ( na odrobinie
oliwy)Dodajemy pokrojone w kawałki
pomidory, obrane ze skóry.Dusimy na małym ogniu aż do powstania pasty.(w
między czasie aby szybciej powstała pasta należy odlać powstały z
pomidorów sok.Kiedy pasta jest gotowa, doprawiamy
solą,
pieprzem, oraz dodajemy łyżkę
masła.Smażymy
jajka, nakładamy je na talerz z pastą
pomidorową, jemy ze świeżym
pieczywem.


Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka ><
Sałatka letnia
Mozarella ze świeżą
bazylią,
pomidorkami oraz dipem
jogurtowym >