ßßß
Składniki:Ciasto :- margaryna 1/2 kostki- cukier 3/4 szklanki- jajka 3 szt.- mąka 1 1/4 szklanki- proszek do pieczenia 1 łyżeczka+ bułka tarta i margaryna do wysmarowania tortownicyOwoce:- śliwki węgierki lub truskawki lub jabłka lub każde inne :)1. Margarynę, cukier i jajka dokładnie zmiksować.2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować ( około nawet 10-15 minut, by było jak najmniej grudek).3. Na przygotowaną tortownicę ( średnica 24 cm) wlać ciasto i dobrze ułożyć ( najlepiej poprzez uderzanie o blat).4. Śliwki przekroić w poprzek, ułożyć na cieście przekrojonym do góry blisko siebie, lekko wciskając w ciasto.5. Piec w 180 stopniach około 50 minut.6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
p.s Nie proponuje piec ciasta z śliwkami mrożonymi gdyż nie smakuje ono wtedy tak jak powinno.Na zdjęciu powyżej z mrożonymi śliwkami.