Wykonanie
Torcik ten robiłam dawno, dawno temu, dziś znalazłam jego zdjęcie stąd też przepis. Pamiętam że był dobry mimo że nie lubię
tortów - kremów z
żelatyną. Pamiętam też że bałam się że mi nie wyszedł gdyż masa była płynna ale po schowaniu do lodówki okazało się że jest jak najbardziej prawidłowy, więc myślę że
mogę go polecić do wypróbowania.Zdjęcia zrobiłam 8 lat temu także jakość nie jest zbyt dobra.


Składniki :2
jajka2
cukry waniliowe1 szklanka
cukru4 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej6 łyżeczek
żelatyny1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia50 dag
twarogu1
cytryna50 dag
śmietany kremówki1
galaretka wiśniowawiśnie do dekoracji
płatki migdałów do dekoracjiPrzygotowanie :Najpierw pieczemy
biszkopt :
białka ubijamy na sztywną pianę, dodając 5 łyżek
cukru i 1
cukier waniliowy. Dodajemy
żółtka i mieszamy.Następnie
mąkę pszenną i ziemniaczaną wraz z proszkiem mieszamy i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu.Od pozostałego
cukru odsypujemy 2 łyżki ( które odkładamy na później) a resztę wsypujemy do
twarogu, dodajemy
cukier waniliowy oraz sok wyciśnięty z
cytryny. Dokładnie miksujemy masę. Dodajemy
żelatynę, mieszamy.40 dag
śmietany ubijamy i dodajemy do masy twarogowej.Powstały krem wlewamy na
biszkopt ( nie ważne jeśli nie przypomina kremu i tak stężeje).Tort wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Galaretkę mieszamy z 2 łyżkami
cukru, zalewamy 1/4 l gorącej
wody, dobrze mieszamy.
Migdały można uprważyć na suchej patelnia.
Wiśnie drylujemy, układamy na górze
tortu, zalewamy tężejącą
galaretką.10 dag
śmietany ubijamy, smarujemy boki ciasta i obsypujemy płatakmi
migdałów.I gotowe :)Przepis pochodzi z gazety "Życie na gorąco" z przed kilku lat.