ßßß

Składniki :polędwiczka wieprzowa3 łyżki sosu sojowego1 łyżka miodusok z jednej cytryny3 szalotkioliwaświeżo mielony pieprztruskawki ( w przepisie 35 dag, ja dałam na oko)świeża bazylia4 łyżki wytrawnego białego winaryż parboiled firmy KupiecPrzygotowanie :Sok z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego i łyżkę miodu , dokładnie mieszam.Polędwiczkę umieszczam w marynacie i odstawiam ( zgodnie z przepisem w temp. pokojowej) na godzinę.Szalotki kroję w plasterki.Układam na dnia naczynia żaroodpornego.Mięso odsączam z marynaty ( której się nie pozbywamy).Układam na szalotkach, skrapiam łyżką oliwy, obsypuję świeżo zmielonym pieprzem i dodaję 3 łyżki wody - wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut.Truskawki przekrawam na pół. Bazylię siekam.Po upływie 35 minut wyjmuję naczynie, w koło mięsa układam połowę truskawek, mięso polewam marynatą i dodaję 4 łyżki wina - wstawiam do piekarnika na 5 minut.Wyjmuję, dokładam pozostałe truskawki, posypuje świeżą bazylią, mieszam i odstawiam na 5 minut by smaki się połączyły.Mięso kroję na plastry.Podaję plastry mięsa polane sosem i truskawkami z sypkim ryżem.Było pyszne i oryginalne , nigdy wcześniej nie jadłam mięsa z truskawkami. Polecam.
Przepis pochodzi z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014