ßßß Cookit - przepis na Polędwiczka w truskawkach

Polędwiczka w truskawkach

nazwa

Wykonanie

Składniki :
polędwiczka wieprzowa
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
sok z jednej cytryny
3 szalotki
oliwa
świeżo mielony pieprz
truskawki ( w przepisie 35 dag, ja dałam na oko)
świeża bazylia
4 łyżki wytrawnego białego wina
ryż parboiled firmy Kupiec
Przygotowanie :
Sok z cytryny, 3 łyżki sosu sojowego i łyżkę miodu , dokładnie mieszam.
Polędwiczkę umieszczam w marynacie i odstawiam ( zgodnie z przepisem w temp. pokojowej) na godzinę.
Szalotki kroję w plasterki.
Układam na dnia naczynia żaroodpornego.
Mięso odsączam z marynaty ( której się nie pozbywamy).
Układam na szalotkach, skrapiam łyżką oliwy, obsypuję świeżo zmielonym pieprzem i dodaję 3 łyżki wody - wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut.
Truskawki przekrawam na pół. Bazylię siekam.
Po upływie 35 minut wyjmuję naczynie, w koło mięsa układam połowę truskawek, mięso polewam marynatą i dodaję 4 łyżki wina - wstawiam do piekarnika na 5 minut.
Wyjmuję, dokładam pozostałe truskawki, posypuje świeżą bazylią, mieszam i odstawiam na 5 minut by smaki się połączyły.
Mięso kroję na plastry.
Podaję plastry mięsa polane sosem i truskawkami z sypkim ryżem.
Było pyszne i oryginalne , nigdy wcześniej nie jadłam mięsa z truskawkami. Polecam.
Przepis pochodzi z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/06/poledwiczka-w-truskawkach.html