Wykonanie


Składniki :polędwiczka wieprzowa3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
miodusok z jednej
cytryny3
szalotkioliwaświeżo mielony
pieprztruskawki ( w przepisie 35 dag, ja dałam na oko)świeża
bazylia4 łyżki
wytrawnego białego winaryż parboiled firmy KupiecPrzygotowanie :
Sok z cytryny, 3 łyżki
sosu sojowego i łyżkę
miodu , dokładnie mieszam.Polędwiczkę umieszczam w marynacie i odstawiam ( zgodnie z przepisem w temp. pokojowej) na godzinę.
Szalotki kroję w plasterki.Układam na dnia naczynia żaroodpornego.
Mięso odsączam z marynaty ( której się nie pozbywamy).Układam na szalotkach, skrapiam łyżką
oliwy, obsypuję świeżo zmielonym
pieprzem i dodaję 3 łyżki
wody - wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut.
Truskawki przekrawam na pół.
Bazylię siekam.Po upływie 35 minut wyjmuję naczynie, w koło
mięsa układam połowę
truskawek,
mięso polewam marynatą i dodaję 4 łyżki
wina - wstawiam do piekarnika na 5 minut.Wyjmuję, dokładam pozostałe
truskawki, posypuje świeżą
bazylią, mieszam i odstawiam na 5 minut by smaki się połączyły.
Mięso kroję na plastry.Podaję plastry
mięsa polane sosem i
truskawkami z sypkim
ryżem.Było pyszne i oryginalne , nigdy wcześniej nie
jadłam mięsa z
truskawkami. Polecam.

Przepis pochodzi z gazety Moje gotowanie czerwiec 2014