ßßß Cookit - przepis na Pieczone mięso w sosie migdałowym

Pieczone mięso w sosie migdałowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
1kg schabu bez kości
1,5 szklanki wina białego wytrawnego
5 łyżek zmielonych migdałów
0,5 cytryny
4 łyżki sosu sojowego
pieprz, sól do smaku
miód
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Krok 1
Schab marynujemy na noc w zalewie: oliwa z oliwek, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, bazylia. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, dolewamy 1,5 szklanki wina i pieczemy 1 godzinę w 180 st C.
Krok 2
Upieczone mięso wyjmujemy. Sos z pieczeni przelewamy na patelnię, dodajemy zmielone migdały, 1 łyżkę miodu, sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem. Schab kroimy w 2 cm kawałki i polewamy sosem. Dobrze smakuje z ryżem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/01/2873/pieczone-mieso-w-sosie-migdalowym