Wykonanie
Składniki1kg
schabu bez kości1,5 szklanki
wina białego wytrawnego5 łyżek zmielonych
migdałów0,5
cytryny4 łyżki
sosu sojowegopieprz,
sól do smaku
miódoliwa z oliwekSposób przygotowaniaKrok 1
Schab marynujemy na noc w zalewie:
oliwa z oliwek, 4 łyżki
sosu sojowego, 2 łyżki
miodu,
sól,
pieprz,
bazylia. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, dolewamy 1,5 szklanki
wina i pieczemy 1 godzinę w 180 st C.Krok 2Upieczone
mięso wyjmujemy. Sos z pieczeni przelewamy na patelnię, dodajemy zmielone
migdały, 1 łyżkę
miodu,
sok z cytryny i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Schab kroimy w 2 cm kawałki i polewamy sosem. Dobrze smakuje z
ryżem.