ßßß Cookit - przepis na Kanapka na ciepło we włoskim stylu

Kanapka na ciepło we włoskim stylu

nazwa

Wykonanie

Składniki :
pierś kurczaka
mozzarella ( nie z zalewy)
szynka parmeńska ( lub szwarcwaldzka)
pesto alla genovese do kupienia w sklepie Mantini (klik)
oliwki zielone olbrzymie do kupienia w sklepie Mantini (klik)
rukola
kilka łyżeczek musztardy sarepskiej ( około 4)
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka szałwii
świeżo mielony pieprz
ciabatty ( u mnie z oliwkami)
Przygotowanie :
Kurczaka kroję na kotlety i lekko rozbijam . Nacieram z jednej strony pesto, z drugiej przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szałwią.
Na patelni podsmażam przez około 3-4 minuty szynkę. Zdejmuję .
Na nie umytą po szynce patelnię wlewam oliwę i układam kurczaka . Smażę.
Mozzarellę kroję w plastry, oliwki w paseczki.
Musztardę mieszam z octem balsamicznym i pieprzem.
Gdy kurczak usmażony układam na nim plastry mozzarelli i nadal podgrzewam aż ser zacznie się lekko rozpuszczać.
Ciabattę przekrawam, dół smaruję pesto, następnie układam rukolę i skrapiam sosem z musztardy.
Układam szynkę i oliwki, na górę idzie kurczak z mozzarellą ( mozzarella ułożona na części kurczaka posmarowanej pesto).
Na mozzarellę smaruję sos musztardowy i układam górę ciabatty.
Tak przygotowane kanapki można jeść od razu lub na dosłownie 2 minuty włożyć do opiekacza-grilla ( ja tak zrobiłam) by lekko podgrzać.
I gotowe :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/03/kanapka-na-ciepo-we-woskim-stylu.html