ßßß
Składniki :pierś kurczakamozzarella ( nie z zalewy)szynka parmeńska ( lub szwarcwaldzka)pesto alla genovese do kupienia w sklepie Mantini (klik)oliwki zielone olbrzymie do kupienia w sklepie Mantini (klik)rukolakilka łyżeczek musztardy sarepskiej ( około 4)1-2 łyżeczki octu balsamicznego2 łyżeczki soku z cytryny2 ząbki czosnku1 łyżeczka szałwiiświeżo mielony pieprzciabatty ( u mnie z oliwkami)Przygotowanie :Kurczaka kroję na kotlety i lekko rozbijam . Nacieram z jednej strony pesto, z drugiej przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i szałwią.Na patelni podsmażam przez około 3-4 minuty szynkę. Zdejmuję .Na nie umytą po szynce patelnię wlewam oliwę i układam kurczaka . Smażę.Mozzarellę kroję w plastry, oliwki w paseczki.Musztardę mieszam z octem balsamicznym i pieprzem.Gdy kurczak usmażony układam na nim plastry mozzarelli i nadal podgrzewam aż ser zacznie się lekko rozpuszczać.Ciabattę przekrawam, dół smaruję pesto, następnie układam rukolę i skrapiam sosem z musztardy.Układam szynkę i oliwki, na górę idzie kurczak z mozzarellą ( mozzarella ułożona na części kurczaka posmarowanej pesto).Na mozzarellę smaruję sos musztardowy i układam górę ciabatty.Tak przygotowane kanapki można jeść od razu lub na dosłownie 2 minuty włożyć do opiekacza-grilla ( ja tak zrobiłam) by lekko podgrzać.I gotowe :)