Wykonanie

Nie mam odpowiedniego sprzętu, pewnie też umiejętności fotograficznych i estetycznych ale musicie mi uwierzyć, że to najlepsza
kaczka jaką udało mi się przygotować ! Jest (była) idealna !!!!
Kaczka podana na jabłkach z aromatycznym
ryżem.Składniki :2 piersi kacze3
jabłka2
torebki ugotowanego
ryżu o 3 minuty krócej niż zalecane na opakowaniutermometr kuchenny
Przyprawy do
kaczki :3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę2 czubate łyżki
majeranku1 płaska łyżka
tymiankusólpieprzprzyprawa ognista w młynku ( firmy Kamis, polecam jej zakup bo jest bardzo dobra i trudno ją zastąpić )
oliwaocet balsamicznyPrzyprawy do
ryżu :szczypta
szałwiiszczypta
tymiankuszczypta
majerankuszczypta
estragonuPrzygotowanie :
Kaczkę myję, osuszam, jeśli potrzeba "odpierzam". Nacinam skórę w kartkę.Do miski wsypuję :
majeranek,
tymianek,
sól ( u mnie z młynka ale około 7 przekręceń),
pieprz ( mało, również z młynka około 2 przekręcenia), mieszankę ognistą ( sporo, około 10 przekręceń), dodaję
czosnek i za pomocą rąk wyrabiam mieszankę aż połączy się z
czosnkiem.Przygotowaną
mieszankę przypraw wcieram w
kaczkę z obydwu stron. Robię to dosyć dokładnie.Piersi układam w płaskim naczyniu i skrapiam kilka krotnie
oliwą oraz
octem balsamicznym . Chowam do lodówki na 2 godziny.Piekarnik rozgrzewam na 220 stopni.Ugotowany
ryż wyjmuję z torebek i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, doprawiam szczyptami :
szałwii,
tymianku,
majeranku,
estragonu. Dodaję 4-6 łyżek
wody i mieszam. Nakrywam przykrywką.
Jabłka kroję w kostkę.Na patelnie wlewam około łyżki
oleju i rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego, dobrze rozgrzewam patelnię.Układam piersi kacze skórką do dołu na patelni na dużym ogniu i kontrolując czy skórka się nie pali, podsmażam przez 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 2 minuty.
Kaczkę przekładam do płaskiego żaroodpornego naczynia ( bez przykrywki) i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości piersi. Dążymy do osiągnięcia temp wewnętrznej 60-62 stopnie. U mnie przy piersiach o wadze 350 g pieczenie trwało około 15-20 minut.
Ryż wkładam do piekarnika na 10-15 minut ( pod przykryciem).
Jabłka przekładam na patelnie po smażeniu
kaczki ( na tłuszcz i resztki przypraw) i podsmażam je kilka minut aż zmiękną.
Kaczkę po upieczeniu odkładam na 5 minut , po czym kroję w plastry.Podaję :
ryż,
jabłka na których układam plastry
kaczki.