ßßß
Nie mam odpowiedniego sprzętu, pewnie też umiejętności fotograficznych i estetycznych ale musicie mi uwierzyć, że to najlepsza kaczka jaką udało mi się przygotować ! Jest (była) idealna !!!!Kaczka podana na jabłkach z aromatycznym ryżem.Składniki :2 piersi kacze3 jabłka2 torebki ugotowanego ryżu o 3 minuty krócej niż zalecane na opakowaniutermometr kuchennyPrzyprawy do kaczki :3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę2 czubate łyżki majeranku1 płaska łyżka tymiankusólpieprzprzyprawa ognista w młynku ( firmy Kamis, polecam jej zakup bo jest bardzo dobra i trudno ją zastąpić )oliwaocet balsamicznyPrzyprawy do ryżu :szczypta szałwiiszczypta tymiankuszczypta majerankuszczypta estragonuPrzygotowanie :Kaczkę myję, osuszam, jeśli potrzeba "odpierzam". Nacinam skórę w kartkę.Do miski wsypuję : majeranek, tymianek, sól ( u mnie z młynka ale około 7 przekręceń), pieprz ( mało, również z młynka około 2 przekręcenia), mieszankę ognistą ( sporo, około 10 przekręceń), dodaję czosnek i za pomocą rąk wyrabiam mieszankę aż połączy się z czosnkiem.Przygotowaną mieszankę przypraw wcieram w kaczkę z obydwu stron. Robię to dosyć dokładnie.Piersi układam w płaskim naczyniu i skrapiam kilka krotnie oliwą oraz octem balsamicznym . Chowam do lodówki na 2 godziny.Piekarnik rozgrzewam na 220 stopni.Ugotowany ryż wyjmuję z torebek i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, doprawiam szczyptami : szałwii, tymianku, majeranku, estragonu. Dodaję 4-6 łyżek wody i mieszam. Nakrywam przykrywką.Jabłka kroję w kostkę.Na patelnie wlewam około łyżki oleju i rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego, dobrze rozgrzewam patelnię.Układam piersi kacze skórką do dołu na patelni na dużym ogniu i kontrolując czy skórka się nie pali, podsmażam przez 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 2 minuty.Kaczkę przekładam do płaskiego żaroodpornego naczynia ( bez przykrywki) i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości piersi. Dążymy do osiągnięcia temp wewnętrznej 60-62 stopnie. U mnie przy piersiach o wadze 350 g pieczenie trwało około 15-20 minut.Ryż wkładam do piekarnika na 10-15 minut ( pod przykryciem).Jabłka przekładam na patelnie po smażeniu kaczki ( na tłuszcz i resztki przypraw) i podsmażam je kilka minut aż zmiękną.Kaczkę po upieczeniu odkładam na 5 minut , po czym kroję w plastry.Podaję : ryż, jabłka na których układam plastry kaczki.