ßßß Cookit - przepis na Moja najlepsza kaczka !!!!

Moja najlepsza kaczka !!!!

nazwa

Wykonanie

Nie mam odpowiedniego sprzętu, pewnie też umiejętności fotograficznych i estetycznych ale musicie mi uwierzyć, że to najlepsza kaczka jaką udało mi się przygotować ! Jest (była) idealna !!!!
Kaczka podana na jabłkach z aromatycznym ryżem.
Składniki :
2 piersi kacze
3 jabłka
2 torebki ugotowanego ryżu o 3 minuty krócej niż zalecane na opakowaniu
termometr kuchenny
Przyprawy do kaczki :
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 czubate łyżki majeranku
1 płaska łyżka tymianku
sól
pieprz
przyprawa ognista w młynku ( firmy Kamis, polecam jej zakup bo jest bardzo dobra i trudno ją zastąpić )
oliwa
ocet balsamiczny
Przyprawy do ryżu :
szczypta szałwii
szczypta tymianku
szczypta majeranku
szczypta estragonu
Przygotowanie :
Kaczkę myję, osuszam, jeśli potrzeba "odpierzam". Nacinam skórę w kartkę.
Do miski wsypuję : majeranek, tymianek, sól ( u mnie z młynka ale około 7 przekręceń), pieprz ( mało, również z młynka około 2 przekręcenia), mieszankę ognistą ( sporo, około 10 przekręceń), dodaję czosnek i za pomocą rąk wyrabiam mieszankę aż połączy się z czosnkiem.
Przygotowaną mieszankę przypraw wcieram w kaczkę z obydwu stron. Robię to dosyć dokładnie.
Piersi układam w płaskim naczyniu i skrapiam kilka krotnie oliwą oraz octem balsamicznym . Chowam do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzewam na 220 stopni.
Ugotowany ryż wyjmuję z torebek i przekładam do małego naczynia żaroodpornego, doprawiam szczyptami : szałwii, tymianku, majeranku, estragonu. Dodaję 4-6 łyżek wody i mieszam. Nakrywam przykrywką.
Jabłka kroję w kostkę.
Na patelnie wlewam około łyżki oleju i rozprowadzam go za pomocą ręcznika papierowego, dobrze rozgrzewam patelnię.
Układam piersi kacze skórką do dołu na patelni na dużym ogniu i kontrolując czy skórka się nie pali, podsmażam przez 3-4 minuty, przewracam na drugą stronę i podsmażam kolejne 2 minuty.
Kaczkę przekładam do płaskiego żaroodpornego naczynia ( bez przykrywki) i wstawiam do piekarnika. Czas pieczenia zależy od grubości/wielkości piersi. Dążymy do osiągnięcia temp wewnętrznej 60-62 stopnie. U mnie przy piersiach o wadze 350 g pieczenie trwało około 15-20 minut.
Ryż wkładam do piekarnika na 10-15 minut ( pod przykryciem).
Jabłka przekładam na patelnie po smażeniu kaczki ( na tłuszcz i resztki przypraw) i podsmażam je kilka minut aż zmiękną.
Kaczkę po upieczeniu odkładam na 5 minut , po czym kroję w plastry.
Podaję : ryż, jabłka na których układam plastry kaczki.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/12/moja-najlepsza-kaczka.html