Wykonanie


Czyli
cytrynowy kurczak z
kaszą kuskus z
serem feta ....Składniki :8 podudzi
kurczaka2
cytryny10
oliwek zielonych olbrzymich + 6 do
kuskusuwino białe greckie Karafaki, Chrisohoou ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )
kuskus grecki ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )
feta grecka ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )3 czubate łyżeczki + 2 do
kuskusu oregano ( u mnie oczywiście prosto z Grecji klik )3 duże ząbki
czosnku2 płaskie łyżki płynnego
mioduoliwa1 plasterek
masłasólPrzygotowanie :
Kurczaka nacieram :
solą, 3 łyżeczkami
oregano, 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku, 2 łyżkami
miodu i
sokiem z 3/4
cytryny.Układam w naczyniu żaroodpornym. Wkoło
kurczaka układam 10
oliwek i 1
cytrynę pokrojoną na plastry. Polewam
oliwą i lampką
wina.Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę około 40 minut.Gotuję
wodę. Zestawiam z gazu. Do wrzątku wsypuję
kaszę kuskus i dodaję łyżkę
oliwy. Nakrywam przykrywką i zostawiam na 5 minut.
Ser feta kruszę,
oliwki kroję w plasterki.Gdy minęło 5 minut do
kaszy dodaję plasterek
masła, mieszam widelcem . Skrapiam
sokiem z 1/4
cytryny, dodaję 2 łyżeczki
oregano i
oliwki. Mieszam.Podaję
kuskus posypany
serem feta,
kurczaka i kieliszek
wina.p.s Dzisiejsza propozycja obiadowa przywołała smak
słonecznej Grecji. Smak
fety i
kuskusu różnił od tych które normalnie kupuję w sklepie .
Feta była bardziej wyrazista, smaczniejsza.
Kuskus bardziej "mokry" mimo, że proporcje
wody były takie same jak zawsze. A w
winie się zakochałam. Pyszne, lekkie , orzeźwiające. Myślę, że jeszcze się na nie skuszę nie raz. Jedyny minus jest taki, że szybko się skończyło :)Jeśli chcecie przenieść się
smakowo do Grecji to polecam sklep Agora -http://www.agora-sklep.com/ . Produkty dostępne przez internet lub stacjonarnie w Gdyni.

p.s2 Uwielbiam takie współprace , gdzie dostaję pyszne, oryginalne produkty, niedostępne w każdym sklepie i
mogę się nimi zajadać.