ßßß

Czyli cytrynowy kurczak z kaszą kuskus z serem feta ....Składniki :8 podudzi kurczaka2 cytryny10 oliwek zielonych olbrzymich + 6 do kuskusuwino białe greckie Karafaki, Chrisohoou ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )kuskus grecki ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )feta grecka ( do kupienia w delikatesach greckich Agora - klik )3 czubate łyżeczki + 2 do kuskusu oregano ( u mnie oczywiście prosto z Grecji klik )3 duże ząbki czosnku2 płaskie łyżki płynnego mioduoliwa1 plasterek masłasólPrzygotowanie :Kurczaka nacieram : solą, 3 łyżeczkami oregano, 3 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, 2 łyżkami miodu i sokiem z 3/4 cytryny.Układam w naczyniu żaroodpornym. Wkoło kurczaka układam 10 oliwek i 1 cytrynę pokrojoną na plastry. Polewam oliwą i lampką wina.Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i piekę około 40 minut.Gotuję wodę. Zestawiam z gazu. Do wrzątku wsypuję kaszę kuskus i dodaję łyżkę oliwy. Nakrywam przykrywką i zostawiam na 5 minut.Ser feta kruszę, oliwki kroję w plasterki.Gdy minęło 5 minut do kaszy dodaję plasterek masła, mieszam widelcem . Skrapiam sokiem z 1/4 cytryny, dodaję 2 łyżeczki oregano i oliwki. Mieszam.Podaję kuskus posypany serem feta, kurczaka i kieliszek wina.p.s Dzisiejsza propozycja obiadowa przywołała smak słonecznej Grecji. Smak fety i kuskusu różnił od tych które normalnie kupuję w sklepie . Feta była bardziej wyrazista, smaczniejsza. Kuskus bardziej "mokry" mimo, że proporcje wody były takie same jak zawsze. A w winie się zakochałam. Pyszne, lekkie , orzeźwiające. Myślę, że jeszcze się na nie skuszę nie raz. Jedyny minus jest taki, że szybko się skończyło :)Jeśli chcecie przenieść się smakowo do Grecji to polecam sklep Agora -http://www.agora-sklep.com/ . Produkty dostępne przez internet lub stacjonarnie w Gdyni.
p.s2 Uwielbiam takie współprace , gdzie dostaję pyszne, oryginalne produkty, niedostępne w każdym sklepie i mogę się nimi zajadać.