ßßß

Składniki :świeże truskawki1 ser camembert1 mała czerwona cebulaopakowanie szynki szwarcwaldzkiejrukolakilkanaście listków świeżej melisy2 łyżki kremu balsamicznego truskawkowego do nabycia w sklepie Agora - smak Grecji - klikłyżka miodu wielokwiatowego1/2 łyżeczki suszonego tymianku2 łyżki oliwysólpieprz kolorowy+ wino białe Robert Johnson RJV RIESLING 2006 do nabycia w sklepie - Zakręcone wina - klik+ ja swoją sałatkę podałam na obiad, świetnie skomponowała się z polędwiczkami wieprzowymi przyprawionymi solą ziołową Kamis i kolorowym pieprzem oraz grzankamiPrzygotowanie :Truskawki kroję w plasterki, ser w trójkąty, szynkę w paseczki, cebulę w piórka.Na talerzu układam rukolę i listki melisy, następnie szynkę, ser, truskawki i posypuję cebulą.Krem balsamiczny łączę z oliwą, miodem, tymiankiem , solą i pieprzem.Polewam przygotowaną sałatkę.Sałatkę podaję z kieliszkiem białego australijskiego wytrawnego wina z winiarni Robert Johnson .Do sałatki idealnie pasowała usmażona ( 2 minuty z każdej strony) polędwiczka wieprzowa uprzednio przyprawiona solą ziołową i pieprzem kolorowym marki Kamis, oraz grzanki.
Dwa słowa o winie :Polecam do przygotowania sałatki użycia kremu balsamicznego truskawkowego bo doskonale dopełnia smaku, polecam także spróbowanie prezentowanego wina. Z sałatką świetnie się skomponowało, ale i bez niej było przepyszne . Bardzo lubię białe wina i to znalazło się na mojej liście top 5.Przepis na sałatkę zmodyfikowany wg. przepisu dostępnego w gazecie Moje gotowanie maj 2014.