Wykonanie


Składniki :świeże
truskawki1
ser camembert1 mała
czerwona cebulaopakowanie
szynki szwarcwaldzkiej
rukolakilkanaście listków świeżej
melisy2 łyżki kremu balsamicznego
truskawkowego do nabycia w sklepie Agora - smak Grecji - klikłyżka
miodu wielokwiatowego1/2 łyżeczki suszonego
tymianku2 łyżki
oliwysólpieprz kolorowy+
wino białe Robert Johnson RJV RIESLING 2006 do nabycia w sklepie - Zakręcone
wina - klik+ ja swoją
sałatkę podałam na obiad, świetnie skomponowała się z polędwiczkami wieprzowymi przyprawionymi
solą ziołową Kamis i
kolorowym pieprzem oraz grzankamiPrzygotowanie :
Truskawki kroję w plasterki,
ser w trójkąty,
szynkę w paseczki,
cebulę w piórka.Na talerzu układam
rukolę i listki
melisy, następnie
szynkę,
ser,
truskawki i posypuję
cebulą.Krem balsamiczny łączę z
oliwą,
miodem,
tymiankiem ,
solą i
pieprzem.Polewam przygotowaną
sałatkę.
Sałatkę podaję z kieliszkiem białego australijskiego
wytrawnego wina z winiarni Robert Johnson .Do sałatki idealnie pasowała usmażona ( 2 minuty z każdej strony) polędwiczka wieprzowa uprzednio przyprawiona
solą ziołową i
pieprzem kolorowym marki Kamis, oraz grzanki.

Dwa słowa o
winie :Polecam do przygotowania sałatki użycia kremu balsamicznego
truskawkowego bo doskonale dopełnia smaku, polecam także spróbowanie prezentowanego
wina. Z
sałatką świetnie się skomponowało, ale i bez niej było przepyszne . Bardzo lubię
białe wina i to znalazło się na mojej liście top 5.Przepis na
sałatkę zmodyfikowany wg. przepisu dostępnego w gazecie Moje gotowanie maj 2014.