ßßß Cookit - przepis na Kolorowo, sałatkowo...

Kolorowo, sałatkowo...

nazwa

Wykonanie

Składniki :
świeże truskawki
1 ser camembert
1 mała czerwona cebula
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
rukola
kilkanaście listków świeżej melisy
2 łyżki kremu balsamicznego truskawkowego do nabycia w sklepie Agora - smak Grecji - klik
łyżka miodu wielokwiatowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
sól
pieprz kolorowy
+ wino białe Robert Johnson RJV RIESLING 2006 do nabycia w sklepie - Zakręcone wina - klik
+ ja swoją sałatkę podałam na obiad, świetnie skomponowała się z polędwiczkami wieprzowymi przyprawionymi solą ziołową Kamis i kolorowym pieprzem oraz grzankami
Przygotowanie :
Truskawki kroję w plasterki, ser w trójkąty, szynkę w paseczki, cebulę w piórka.
Na talerzu układam rukolę i listki melisy, następnie szynkę, ser, truskawki i posypuję cebulą.
Krem balsamiczny łączę z oliwą, miodem, tymiankiem , solą i pieprzem.
Polewam przygotowaną sałatkę.
Sałatkę podaję z kieliszkiem białego australijskiego wytrawnego wina z winiarni Robert Johnson .
Do sałatki idealnie pasowała usmażona ( 2 minuty z każdej strony) polędwiczka wieprzowa uprzednio przyprawiona solą ziołową i pieprzem kolorowym marki Kamis, oraz grzanki.
Dwa słowa o winie :
Polecam do przygotowania sałatki użycia kremu balsamicznego truskawkowego bo doskonale dopełnia smaku, polecam także spróbowanie prezentowanego wina. Z sałatką świetnie się skomponowało, ale i bez niej było przepyszne . Bardzo lubię białe wina i to znalazło się na mojej liście top 5.
Przepis na sałatkę zmodyfikowany wg. przepisu dostępnego w gazecie Moje gotowanie maj 2014.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/05/kolorowo-saatkowo.html