ßßß Cookit - przepis na ZUPA SEROWO-POROWA

ZUPA SEROWO-POROWA

nazwa

Wykonanie

Wyjątkowo pożywna i smaczna zupa :) Genialna na sezon jesienno-zimowy i imprezy (sprawdzone ;). Bardzo dobrze komponuje się z własnoręcznie uprażonymi grzankami z razowego chleba ze słonecznikiem :) Za każdym razem smakuje równie dobrze. No i jest prosta i szybka. Czego chcieć więcej?
PS. na zdjęciu bez śmietany (zapomniałam ;)
składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 2 pory
- olej do smażenia
- 250g mięsa mielonego (mieszanego)
- 1l bulionu
- śmietankowy serek topiony (200g)
- śmietana
- pieprz
- groszek ptysiowy lub grzanki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por oczyścić (odciąć piętkę i ciemnozieloną część liści). Rozciąć wzdłuż, zaczynając od połowy, dokładnie opłukać, posiekać w krążki.
W garnku rozgrzać olej, wrzucić mięso mielone i cebulę, razem podsmażyć. W trakcie smażenia rozgniatać mięso, aż powstaną małe okruszki. Kiedy się zrumienią, dodać por i przez chwilę razem dusić. Zalać bulionem.
Ser topiony rozpuścić w zupie, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż por będzie miękki. Doprawić śmietaną i pieprzem. Podawać posypane garścią groszku ptysiowego lub grzanek.
źródło : Thomas Hoeren, Christiane Leesker " Książka kucharska dla studentów "
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/03/Zupa-serowo-porowa.html