Wykonanie
Wyjątkowo pożywna i smaczna zupa :) Genialna na sezon jesienno-zimowy i imprezy (sprawdzone ;). Bardzo dobrze komponuje się z własnoręcznie uprażonymi grzankami z
razowego chleba ze
słonecznikiem :) Za każdym razem smakuje równie dobrze. No i jest prosta i szybka. Czego chcieć więcej?PS. na zdjęciu bez
śmietany (zapomniałam ;)

składniki na 4 porcje:- 1
cebula- 2
pory-
olej do smażenia- 250g
mięsa mielonego (mieszanego)- 1l
bulionu-
śmietankowy serek topiony (200g)-
śmietana-
pieprz-
groszek ptysiowy lub grzanki
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Por oczyścić (odciąć piętkę i ciemnozieloną część liści). Rozciąć wzdłuż, zaczynając od połowy, dokładnie opłukać, posiekać w krążki.W garnku rozgrzać
olej, wrzucić
mięso mielone i
cebulę, razem podsmażyć. W trakcie smażenia rozgniatać
mięso, aż powstaną małe okruszki. Kiedy się zrumienią, dodać
por i przez chwilę razem dusić. Zalać
bulionem.
Ser topiony rozpuścić w zupie, gotować na wolnym ogniu jeszcze ok. 10 minut, aż
por będzie miękki. Doprawić
śmietaną i
pieprzem. Podawać posypane garścią
groszku ptysiowego lub grzanek.źródło : Thomas Hoeren, Christiane Leesker " Książka kucharska dla studentów "