Wykonanie
Mama kupiła dzisiaj
filety rybne, więc nie miałam co kombinować za bardzo z obiadem. Padło na
rybę pieczoną w
majonezie, jak kiedyś
udka kurczaka. Ale zaczęło się głosowanie - co do ryby? Tata postawił na
ryż smażony z
jajkiem.Videojug nauczył mnie, że używanie do tego 2 patelni to przesada i wszystko zrobiłam w woku :)
RYBA MAJONEZOWA

składniki:- 3 duże filety ryb-
vegeta-
sos sojowy-
majonezRybę umyć i osuszyć. Posypać z obu stron odrobiną
vegety albo
przyprawy do ryby. Skropic
sosem sojowym. Posmarować
majonezem i wstawić w żaroodpornym naczyniu do pierkarnika nagrzanego do 150°C. Piec aż
majonez zrobi się złoto-brązowy.Niestety trochę się taka
ryba rozpada i jest niefotogeniczna, ale smaczna.

składniki:- 3 łyżki
oleju sezamowego- 4
jajka- 2 ząbki
czosnku- 2 opakowania
długoziarnistego ryżu- pół paczki mrożonego
groszku (rozmrożonego)- malutka puszeczka
kiełków sojowych- mniej więcej tyle samo
pędów bambusa z puszki-
sos sojowy (i ewentualnie
ostrygowy)-
sól,
pieprz (biały)- ewentualnie
suszone grzyby munRozgrzać w woku 2 łyżki
oleju. Roztrzepać
jajka, wlać na patelnię, cały czas mieszać aż się zetnie. Przecisnąć przez praskę ząbki
czosnku. Dolać pozostały
olej, wrzucić
czosnek i
ryż. Dokładnie wymieszać. Wsypać
groszek,
pędy bambusa i
kiełki. Wymieszać, wlać sos(y), doprawić do smaku, wymieszać.Można także dorzucić
grzyby razem z
groszkiem, pędami i
kiełkami lub tuż przed podaniem.