ßßß Cookit - przepis na JESIENNE CIASTO MIGDAŁOWO-JABŁKOWE

JESIENNE CIASTO MIGDAŁOWO-JABŁKOWE

nazwa

Wykonanie

Zobaczyłam je dzisiaj po południu u Telik, wyjrzałam za okno, westchnęłam głęboko widząc typowo jesienną pogodę i od razu po przeczytaniu składników wiedziałam, że upiekę to ciasto :) Nie zastanawiałam się nad tym długo, bo 15 minut później już siedziało w piekarniku :D Minimalnie zmodyfikowałam składniki i stwierdziłam, że jest trochę za słodkie. Ale to nic, do niesłodkiej popołudniowej kawy jest idealne :) A i do zabrania ze sobą na drogę czy na piknik (taa.. chyba pod dachem...), jak najbardziej się nadaje :)
składniki na formę o śr. 26cm
- 1 szkl pełnoziarnistej mąki pszennej
- 3/4 szkl tartych migdałów (mączka migdałowa)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 jajka
- 1/2 szkl cukru trzcinowego (radzę dać mniej)
- 1/2 szkl oleju (u mnie kokosowy)
- 5 jabłek (miałam 1 duże)
- płatki migdałowe (skończyły się i dałam płatki orzechów laskowych)
Rozgrzać piekarnik do 180°C. W średniej misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cynamon. W dużej misce ubić jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Nie przerywając ubijania, dodawać stopniowo olej, a następnie po łyżce mącznej mieszanki. Ciasto przelać do formy (jeśli nie jest silikonowa - wyłożyć ją najpierw papierem lub posmarować tłuszczem). Jabłka obrać i dowolnie pokroić. Ułożyć na wierzchu ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Piec 50 minut.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/07/Jesienne-ciasto-migdalowo-jablkowe.html