ßßß Cookit - przepis na POMIDORY NADZIEWANE ZIELONĄ PAPRYKĄ

POMIDORY NADZIEWANE ZIELONĄ PAPRYKĄ

nazwa

Wykonanie

Niecodzienna forma podania sałatki :) Wygląda fajnie, wbrew pozorom je się też całkiem wygodnie razem z "miseczką". I gruszka sprawiła, że smakowała mi w sałatce zielona papryka(!), której generalnie nie lubię. Sałatka jest banalnie prosta, ale jeśli chcecie zaskoczyć kogoś czymś ładnym, a jednocześnie prostym i smacznym, to polecam :)
składniki na 4-8 porcji:
- 8 dużych pomidorów
- 3-4 łyżki oliwy (pominęłam)
- 10 dkg zielonej papryki
- 20 dkg gruszek
- sól i pieprz
- cukier
- cytryna lub kwasek cytrynowy
- 8 łyżek majonezu
Pomidory opłukać, ściąć w 1/3 wysokości, ostrożnie wydrążyć. Opłukaną zieloną paprykę przekroić na pół, wyjąć nasiona i pokroić w paski. Ścięte wierzchy pomidorów również pokroić w paski. Gruszkę umyć i obrać (nie obrałam), wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w paski. Wymieszać ze sobą pomidory, paprykę i gruszkę. Skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wydrążone pomidory napełnić po łyżce majonezu, wbić paski gruszki, pomidora i papryki. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać od razu.
pod patronatem
zPierwszegoTloczenia
źródło: książka "Kuchnia polska" wyd. PWE, 1977
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/11/Pomidory-nadziewane-zielona-papryka.html