ßßß
składniki na 4-8 porcji:- 8 dużych pomidorów- 3-4 łyżki oliwy (pominęłam)- 10 dkg zielonej papryki- 20 dkg gruszek- sól i pieprz- cukier- cytryna lub kwasek cytrynowy- 8 łyżek majonezuPomidory opłukać, ściąć w 1/3 wysokości, ostrożnie wydrążyć. Opłukaną zieloną paprykę przekroić na pół, wyjąć nasiona i pokroić w paski. Ścięte wierzchy pomidorów również pokroić w paski. Gruszkę umyć i obrać (nie obrałam), wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w paski. Wymieszać ze sobą pomidory, paprykę i gruszkę. Skropić sokiem z cytryny lub kwaskiem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wydrążone pomidory napełnić po łyżce majonezu, wbić paski gruszki, pomidora i papryki. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać od razu.
pod patronatemzPierwszegoTloczeniaźródło: książka "Kuchnia polska" wyd. PWE, 1977