Wykonanie
Niecodzienna forma podania sałatki :) Wygląda fajnie, wbrew pozorom je się też całkiem wygodnie razem z "miseczką". I
gruszka sprawiła, że smakowała mi w
sałatce zielona papryka(!), której generalnie nie lubię.
Sałatka jest banalnie prosta, ale jeśli chcecie zaskoczyć kogoś czymś ładnym, a jednocześnie prostym i smacznym, to polecam :)

składniki na 4-8 porcji:- 8 dużych
pomidorów- 3-4 łyżki
oliwy (pominęłam)- 10 dkg
zielonej papryki- 20 dkg
gruszek-
sól i
pieprz-
cukier-
cytryna lub kwasek
cytrynowy- 8 łyżek
majonezuPomidory opłukać, ściąć w 1/3 wysokości, ostrożnie wydrążyć. Opłukaną
zieloną paprykę przekroić na pół, wyjąć nasiona i pokroić w paski. Ścięte wierzchy
pomidorów również pokroić w paski.
Gruszkę umyć i obrać (nie obrałam), wyciąć gniazda nasienne i miąższ pokroić w paski. Wymieszać ze sobą
pomidory,
paprykę i
gruszkę. Skropić
sokiem z cytryny lub kwaskiem, doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem. Wydrążone
pomidory napełnić po łyżce
majonezu, wbić paski
gruszki,
pomidora i
papryki. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Podawać od razu.


pod patronatemzPierwszegoTloczeniaźródło: książka "Kuchnia polska" wyd. PWE, 1977