Wykonanie
Miałam ochotę na
indyka, który jest w oryginale, ale w lodówce czekał na mnie
kurczak, więc trzeba go było jakoś wykorzystać.
Mięso wyszło nieco suche, ale smaczne. Nawet z tym
twarogiem, którego do tej
pory myślałam, że na ciepło nie
tknę. A jednak zjadłam go bez problemu :)

(Dukan,faza I)składniki na 2 porcje:- podwójna
pierś z kurczaka- 1 kostka chudego
twarogu- 2
jajka- 1 łyżka
otrębów- 2 małe
ogórki konserwowe-
przyprawa do kurczaka,
papryka w proszku,
sól,
pieprz,
kurkumaPierś oczyścić, pokroić cienko jak kotlety (u mnie 6).
Ogórki pokroić w łódeczki.
Jajka rozbełtać z
przyprawami (oprócz tej do
kurczaka), dodać
ser i
otręby, wymieszać wszystko razem. Filety rozłożyć na desce, posypać
przyprawą do kurczaka. Kłaść po łyżce farszu na środek plastra
mięsa. Na farsz kłaść po jednej łódeczce z
ogórka. Zwinąć roladkę i zawiązać lub spiąć wykałaczką. Włożyć da żaroodpornego naczynia (ja wyłożyłam dno folią aluminiową) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 25 minut. Odlać
wodę, przykryć roladki pozostałym farszem, przykryć naczynie przykrywką i dusić kolejne 15-20 minut.Można zdjąć
twaróg z roladki, posypać
kurczaka jeszcze odrobiną
papryki i ozdobić plasterkiem
ogórka.Podawać z
sosem czosnkowym .