ßßß Cookit - przepis na ROLADKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z TWAROGIEM I KORNISZONEM

ROLADKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z TWAROGIEM I KORNISZONEM

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na indyka, który jest w oryginale, ale w lodówce czekał na mnie kurczak, więc trzeba go było jakoś wykorzystać. Mięso wyszło nieco suche, ale smaczne. Nawet z tym twarogiem, którego do tej pory myślałam, że na ciepło nie tknę. A jednak zjadłam go bez problemu :)
(Dukan,faza I)
składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 1 kostka chudego twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka otrębów
- 2 małe ogórki konserwowe
- przyprawa do kurczaka, papryka w proszku, sól, pieprz, kurkuma
Pierś oczyścić, pokroić cienko jak kotlety (u mnie 6). Ogórki pokroić w łódeczki. Jajka rozbełtać z przyprawami (oprócz tej do kurczaka), dodać ser i otręby, wymieszać wszystko razem. Filety rozłożyć na desce, posypać przyprawą do kurczaka. Kłaść po łyżce farszu na środek plastra mięsa. Na farsz kłaść po jednej łódeczce z ogórka. Zwinąć roladkę i zawiązać lub spiąć wykałaczką. Włożyć da żaroodpornego naczynia (ja wyłożyłam dno folią aluminiową) i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 25 minut. Odlać wodę, przykryć roladki pozostałym farszem, przykryć naczynie przykrywką i dusić kolejne 15-20 minut.
Można zdjąć twaróg z roladki, posypać kurczaka jeszcze odrobiną papryki i ozdobić plasterkiem ogórka.
Podawać z sosem czosnkowym .
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/05/Roladki-z-kurczaka-zapiekane-z-twarogiem-i.html